Získat výpisy z rejstříků by v budoucnu mělo být jednodušší

Zdroj
Tomáš Neřold
Vložil
ČTK
09.02.2006 17:55
Praha

PRAHA - Výrazně zjednodušit komunikaci s úřady by podle návrhu ODS mohlo vytvoření terminálu CzechPoint. Lidem by měl umožnit získat výpisy z centrálních rejstříků na každém státním úřadě. S podobným záměrem přišlo i ministerstvo informatiky. Vládní návrh, který nedávno schválila sněmovna, ale počítá s tím, že by výpisy z rejstříků nabízely pouze pobočky České pošty. Senát proto podpořil představu ODS a novelu poslancům vrátil. Sněmovna o ní znovu rozhodne v pátek.

"CzechPoint je název pro místo, které bude občanovi poskytovat celé spektrum služeb tak, aby nemusel běhat od úřadu k úřadu," řekl dnes ČTK stínový ministr vnitra za ODS Ivan Langer, který projekt ve sněmovně představil. Lidé by podle něj měli mít možnost získat na jednom místě veškeré údaje, opisy a výpisy z veřejných registrů a informace o své osobě z neveřejných evidencí. Každý úřad by zároveň sloužil jako univerzální podatelna a ověřoval by úřední dokumenty.
Novela zákona o veřejných informačních systémech, kterou sněmovna schválila na podzim, počítá s tím, že by ověřené výpisy z rejstříků, jako jsou katastr nemovitostí či obchodní rejstřík, vydávaly pobočky České pošty, dále notáři, Hospodářská komora a obce, které by o to měly zájem. Dosud lidé museli pro výpisy chodit na příslušné úřady.
Vládní návrh zároveň zavádí Portál veřejné správy, který by sloužil jako elektronická podatelna státu. K doručení úředního dokumentu by stačilo poslat e-mail opatřený elektronickým podpisem na adresu www.portal.gov.cz.
O definitivní podobě zákona o informačních systémech veřejné správy rozhodne sněmovna v pátek. Senát poslancům novelu vrátil s tím, že ověřovacím místem by se měly automaticky stát všechny obecní úřady, které spravují matriku. Ostatní úřady a společnosti by službu mohly poskytovat po získání licence od ministerstva vnitra.
Senátorům se nelíbilo především to, že by na poskytování služby údajně vydělávala Česká pošta, aniž by měla přirozenou konkurenci. Podle ministryně informatiky Dany Bérové (za US-DEU) by ale senátní návrh obcím zkomplikoval život, protože by je nutil poskytovat nákladnou službu, na kterou nejsou vybaveny.
Poslanecká i senátní verze novely počítá s tím, že by se ověřené výpisy z rejstříků objevily na nových místech ještě letos.
0 komentářů
přidat komentář