Děti Země odmítly stavbu haly na vejce na Domažlicku

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
19.05.2010 20:25
Velký Malahov (Domažlicko) - Ekologické hnutí Děti Země zamítlo stavbu druhé haly na produkci vajec ve Velkém Malahově, kterou už několik let plánuje postavit místní firma Česká drůbež, za níž stojí německý kapitál. Stavbu, kterou podporuje také obec, ekologové odmítají kvůli tomu, že podle nich nová investice nevylepší životní podmínky pro chované slepice, zjistila ČTK.
    "Snažili jsme se prosadit jakýkoli jiný neklecový chov, ale marně. Klece v nové hale by nebyly nijak zvlášť lepší než ty, jaké má firma nyní," řekl Martin Hyťha z plzeňské pobočky Dětí Země, která už své rozhodnutí nezmění. Investor tak nemůže stavět, protože má v katastru nemovitostí zapsáno věcné břemeno, že může stavět na sousedních pozemcích pouze s naším souhlasem, uvedl Hyťha. Ekologové konzultovali plánované klece s bavorskou organizací na ochranu zvířat, která údajně potvrdila, že plánované klece, používané zatím jen v  Německu, nejsou výrazně lepší.
    Zastupitelstvo obce se stavbou souhlasí. "Odůvodnění Dětí Země se nám vůbec nelíbí. Navíc nebudeme mít šanci, aby se změnila technologie v první hale, čímž by došlo k eliminaci much," řekl starosta Václav Brichzin. Děti Země sice uznávají, že investor nabídl pro obě haly každotýdenní vyvážení trusu, aby nebyly problémy s mouchami. Ty už ale podle Hyťhy ustaly před několika lety poté, co firma ošetřuje trus chemickou látkou. Navíc technologii může investor předělat také v současné hale, z níž se vyváží trus jen jednou ročně, dodal.
    "V Česku není a nebude nic luxusnějšího a většího. Navrhli jsme mít prostor 1000 cm² pro jedno zvíře, ostatním stačí mít od roku 2012, kdy se zpřísní podmínky pro chovatele, jen 750 cm². Klecím, které se běžně v Německu staví, se říká malé voliéry. Německo má přitom přísnější předpisy než celá EU," řekl jednatel České drůbeže Petr Červený. Technologie vyšla podle něj nejlépe z aktuální srovnávací studie, kterou provedla vysoká škola zemědělská v Hannoveru.
    "Pokud by to nechtěli místní, tak od toho jdeme. Ale všichni kromě Dětí Země stavbu vítají," dodal Červený. Firma zatím neví, jak bude postupovat dál. Zvažuje, zda nenechá věcné břemeno prozkoumat, protože se domnívá, že jeho podmínky ekologové zneužívají. Česká drůbež nabídla Dětem Země, že umístí do klece méně zvířat, ale nepochodila. Podle Červeného není možné chovat slepice volně, protože firma dováží kuřice z provozu ve Všerubech, kde jsou zvyklé na klecový odchov.
    Druhá hala na produkci vajec za 100 milionů korun měla vzniknout ještě letos. Počet nosnic měl zdvojnásobit na 400.000 kusů a roční produkce vajec měla činit 120 milionů kusů. Obci měla přinést více peněz do rozpočtu, počet zaměstnanců by se zvýšil ze šesti na 16.
    V Malahově skončily po desítkách let fungování chovy prasat i krav, hodně lidí je bez práce. "Současný velkochov (z prosince 2003) je jediný, který vyhovuje evropské směrnici pro klecový chov nosnic, platné až od roku 2012," řekl šéf domažlických veterinářů František Chromý. Slepice mají prostor 750 cm², více než 90 procent ostatních farem v ČR má 550 cm². Kapacitu nelze překročit a přetížení nehrozí.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
zdravější vejce z výběhů
zchurackova
21.05.10 12:00
rozměry klece
Vích
25.05.10 10:30
zobrazit všechny komentáře