Wonkův most v centru Pardubic bude pro MHD půl roku uzavřen

Zdroj
Petr Bayer
Vložil
ČTK
09.02.2006 16:55
Pardubice

PARDUBICE - Stěžejní most Pavla Wonky v centru Pardubic bude od konce března kvůli nutným opravám zhruba půl roku uzavřen pro městskou hromadnou dopravu. Původně se přitom počítalo s tím, že jej trolejbusy a autobusy budou moci alespoň částečně využívat. Takto rozsáhlé omezení dopravní obslužnosti je pro město naprosto nepřijatelné, řekl dnes ČTK primátorův náměstek Jaroslav Deml. Krajský úřad tvrdí, že jinak most opravit nelze.

"Autobusy a trolejbusy jsou příliš těžké, a narušily by některé práce," uvedl krajský radní pro dopravu Ivo Toman. Pro veškerou dopravu bude podle něj most přes Labe uzavřen zhruba měsíc po dobu prázdnin, kdy je ve městě nejmenší provoz. Radnice se však bude nadále snažit krajský úřad přimět k dodržení původní dohody. "Budeme trvat na tom, aby dopad na dopravu v Pardubicích byl co nejmenší," zdůraznil Deml.
Dopravní podnik se již připravuje na rozsáhlé změny v jízdních řádech, které zkomplikují obyvatelům města život. Po dobu uzavírky mostu má být devět pravidelných linek přesměrováno na most kapitána Bartoše. Touto trasou od nádraží do sídliště Polabiny bude projíždět 39 autobusů či trolejbusů za hodinu, uvedl ředitel dopravního podniku Tomáš Pelikán.
Rekonstrukce mostu, po kterém denně přejede až 30.000 vozidel, přijde zhruba na 220 milionů korun. Krajský úřad ji zaplatí z úvěru od Evropské investiční banky. Opravy, které začaly již loni, skončí letos v říjnu. "Je to na nás velký projekt, bez úvěru bychom si to nemohli dovolit," uvedl Toman. Krajský úřad stále doufá, že mu pomůže stát.
0 komentářů
přidat komentář