DOX vystavuje nápady, jak přetvořit pražská prostranství

Vložil
ČTK
12.05.2010 20:15
Praha

Praha - Centrum současného umění DOX od čtvrtka nabídne svým návštěvníkům výstavu architektonických návrhů, které přetvářejí některá pražská prostranství. Zájemci si tak mohou prohlédnout, jak by architekti zvelebili například prostor u Národního divadla nebo před sídlem Národní galerie v  Holešovicích. Informace zveřejnila galerie na svých webových stránkách. Výstava nazvaná Městské zásahy Praha 2010 potrvá do 2. srpna.
    Pořadatelé výstavy v únoru oslovili přes 60 architektonických studií a ateliérů, projekt byl zároveň otevřen všem zájemcům. Celkem se tak sešlo asi 80 nápadů. "Úkolem architektonických týmů bylo najít konkrétní místo veřejného prostoru v pražské městské zástavbě, které je z jejich pohledu problematické a architektonickým zásahem změnitelné k lepšímu," uvádějí pořadatelé na internetových stránkách. Rozsah zásahu nebyl nijak omezen, podmínkou ale bylo to, aby byl návrh realizovatelný.
    Zásahy upozorňují na to, že některá veřejná prostranství nefungují, a přitom existuje řešení, jak by fungovat mohla. Odhalují také potenciál míst, kterými lidé bez povšimnutí denně procházejí. Deset návrhů se věnuje úpravám řeky, dalších deset upravuje dopravní stavby.
    Součástí výstavy je také projekt Databáze dalších pražských míst, který má oslovit návštěvníky výstavy, aby se rozhlédli kolem sebe a zjistili, zda neznají více problematických míst. Pokud je vyfotí a pošlou se stručnou charakteristikou na adresu info@mestskezasahy.cz, stanou se součástí výstavy.
    Výstava vychází z projektu, který se uskutečnil v Bratislavě. Autory jsou Matúš Vallo a Oliver Sadovský, kurátorem pražské výstavy je architekt, kritik, teoretik a propagátor architektury Adam Gebrian. Výstavu pořádá DOX spolu s občanským sdružením Městské zásahy, které vzniklo pro potřeby původního projektu v Bratislavě. Podle pořadatelů byla výstava s bratislavskými návrhy pozitivně přijata a stala se údajně nejnavštěvovanější výstavou Slovenské národní galerie v roce 2008. Jeden z návrhů bude ve slovenské metropoli realizován.
0 komentářů
přidat komentář

Související články