Liberecký VÚTS chystá výstavbu nového výzkumného areálu

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
12.05.2010 15:35
Liberec

Liberec - Liberecký VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů) připravuje výstavbu nového výzkumného a vývojového centra v Liberci. Projekt za téměř 790 milionů korun bude z velké části financovat Evropská unie, firma totiž uspěla se žádostí o dotace z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace ministerstva školství. Do moderního areálu v severní průmyslové zóně by se měla v budoucnu firma přesunout z nevyhovujících prostor v centru města. ČTK o tom dnes informoval prokurista společnosti Pavel Rozkovec.
    VÚTS se orientuje na výzkum a vývoj strojů a zařízení pro zpracovatelský průmysl. Firma sídlí v centru města v těsném sousedství krajského úřadu, současný areál však nedává prostor k dalšímu rozvoji. Proto VÚTS už loni koupil pozemek o rozloze téměř 2,5 hektaru, kde chce postavit nový výzkumný areál i výrobní závod. Projekt firmy přitom není prvním podobným výzkumným centrem v severní průmyslové zóně. Už před rokem tam vývojové centrum postavila liberecká firma Elmarco, která je světovým lídrem v oblasti nanovláken. Výstavbu velkého výzkumného centra za zhruba 900 milionů korun chystá také liberecká technická univerzita.
    Liberecký VÚTS má s čerpáním evropských dotací zkušenosti, i když ne v  takovém rozsahu. Například z programu Průmysl a podnikání získala firma v roce 2005 dotaci na vývoj nového vzduchového tkacího stroje Camel. Projekt za téměř 28 milionů korun získal z evropských a státních fondů 12,8 milionu Kč. Peníze firmě umožnily nakoupit moderní stroje pro výrobu. Kvůli výstavbě výzkumného centra musel ale VÚTS změnit své stanovy a stát se neziskovým podnikem, který veškerý zisk investuje do vědy a výzkumu, jinak neměl šanci evropské dotace získat.
    VÚTS se původně zaměřoval na textilní stroje, v posledních letech ale oblast svého působení stále více rozšiřuje. Zabývá se výzkumem, vývojem a konstrukcí strojů a zařízení také pro další odvětví zpracovatelského průmyslu v oblasti balicí, reprografické, polygrafické, potravinářské a sklářské techniky. Majoritním vlastníkem společnosti je s 87,68 procenta akcií liberecká firma Vutex. Společnost se základním jměním 58,06 milionu korun zaměstnává 150 lidí. V novém areálu by se jejich počet měl zvýšit až na 200. Podnik ročně uskutečňuje zakázky za zhruba sto milionů korun a jeho hospodaření je ziskové. Loňské výsledky zatím nejsou k dispozici.
0 komentářů
přidat komentář

Související články