Zumtobel představil novinky na veletrhu light+building 2010

Vložil
Tisková zpráva
13.05.2010 00:05
Zumtobel Lighting

V polovině dubna proběhl ve Frankfurtu veletrh light+building 2010. Tento hlavní světový veletrh, zabývající se jednou za dva roky osvětlením, elektroinženýrstvím a automatizací ve stavebnictví, letos navštívilo rekordních 180.000 návštěvníků. Většina z celkem 2.177 vystavujících kladla důraz na prezentaci energeticky účinných technologických řešení. U firem, zabývajících se osvětlením budov, to znamenalo především důraz na úsporné LED zdroje. Nejinak tomu bylo i u společnosti Zumtobel, jejímž letošním mottem bylo "LED's control light".

Společnost Zumtobel zde na 650 metrech čtverečních představila minimalisticky pojatou expozici s názvem Město světla. O tom, že se bude jednat především o LED technologie, nenechaly nikoho na pochybách rozměrné plochy modulárních nástropních svítidel CIELOS MOVE či nový systém CAPIX určený pro mediální fasády. Na nich upoutávaly pozornost návštěvníků doslova gejzíry světla všech barev.
Představena byla celá řada novinek. Mezi ty hlavní patří například inovované závěsné svítidlo MELLOW LIGHT V kombinující optimální světelné charakteristiky, účinný odvod tepla a unikátní stínidlo zabraňující oslnění. Nová bodovka DISCUS byla navržena tak, aby i přes své miniaturní rozměry bylo možno pasivně chladit LED světelný zdroj. A nemalou pozornost vzbudil například i reflektor PANOS INFINITY, který je nyní rovněž nabízen s LED světelným zdrojem, díky kterému dosahuje jeho účinnost 66 lumenů na jeden watt. Reflektor s příkonem 27 W tak poskytuje světlo o světelném toku více než 1800 lm a při 36 W dokonce 2400 lm. V porovnání s tradičními fluorescenčními zdroji je LED verze o 70 % účinnější.
Jak je již u společnosti Zumtobel zvykem, hlavní důraz však nebyl kladen na prezentaci jednotlivých produktů, ale spíše jejich kombinaci do ucelených řešení vhodných pro různé příležitosti. Proto byl výstavní stánek rozčleněn do několika bílých kubusů a v každém z nich se prezentoval sortiment určený pro konkrétní prostředí, jako jsou například kancelářské či obchodní interiéry, hotely a wellness, umělecké a kulturní instituce, zdravotnictví atd. Osvětlení jednotlivých prostor bylo řízeno systémem LUXMATE a návštěvníci jej mohli ovládat pomocí dotykového panelu LUXMATE EMOTION či nově prezentovaným jednodušším panelem CIRIA. Přednastavené režimy nejen že odpovídaly konkrétní funkci, ale umožňovaly i dynamickou proměnu osvětlení v závislosti například na denní době.
V části věnované inovacím a technologiím budoucnosti však společnost Zumtobel zašla ještě dále. Ve spolupráci s architektem Stefanem Behnischem je vyvíjen koncept kombinující správu osvětlení budovy s interaktivním fasádním pláštěm umožňujícím řídit přístup přirozeného denního světla do interiéru budov. Fasádní stínící prvky sestávají z fotovoltaických článků, kterými je celý systém napájen. Mezi další prezentované technologické novinky patřily svítidla na bázi OLED, tedy plošnými světelnými zdroji. Tato technologie již našla své využití v televizních obrazovkách, nicméně v oblasti osvětlení stále čelí některým výzvám, jako je například prozatím nízké účinnost. Lze si ale představit, že na některém z příštích ročníků light+building bude technologie OLED zmiňována stejně často, jako tomu letos bylo s LED.
Neméně zajímavé byly i expozice partnerů. Velkou pozornost poutal hned sousední stánek společnosti spacecannon, která se zaměřuje na méně obvyklé aplikace osvětlení. Respekt vzbuzovaly především dva hlavní exponáty, reflektory určené pro exteriérové nasvětlování budov, které osvětlují i současný nejvyšší mrakodrap Burj Khalifa v Dubaji. Pozornosti návštěvníků však neunikla i další řešení této firmy, například pro osvětlování fontán či jiných vodních prvků. 

Související články