Pod tíhou sněhu se dnes v celé zemi zřítila řada střech

Vložil
ČTK
08.02.2006 19:45
Praha

PRAHA - Nápor zimního počasí a tíhu sněhu dnes v celé zemi nevydržely střechy mnoha budov. Šlo především o technické budovy - haly, sklady, dílny, tělocvičny či garáže. Při zřícení střech nebyl nikdo zraněn. Kvůli poškozeným nosníkům ale museli hasiči evakuovat na 70 lidí z obchodního domu v České Třebové na Ústeckoorlicku. Objekt byl bezprostředně poté uzavřen. Na horách má napadnout až 40 centimetrů sněhu, lze proto podobné nehody očekávat i v příštích dnech.

Pod tíhou sněhu se zřítilo několik střech na zemědělských objektech na Pelhřimovsku, stejný osud potkal i dvě skladovací haly na Českokrumlovsku a Jindřichohradecku a střechu dílny na Chrudimsku. Podobné problémy se od úterý objevovaly i na Zlínsku, Vsetínsku, Šumpersku, Klatovsku a v Libereckém kraji.
Pojišťovny již letos kvůli sněhu či námrazám zaznamenaly tisíce majetkových škod za desítky milionů Kč. Proti loňsku se počet škod zvýšil několikanásobně. Nejvíce jich klienti nahlásili na Moravě a na Vysočině. Hlavně jde právě o poškozené střechy. S postupným táním sněhu budou prý počty pojistných událostí rychle stoupat, zjistila ČTK v anketě mezi pojišťovnami.
Na Pelhřimovsku byla nejvážnější situace v Hojovicích, kde na farmě ZD Černovice museli hasiči a zemědělci evakuovat 200 kusů dobytka. Ráno spadly ještě střechy na špejcharu v Kamenici nad Lipou a na staré kolně v ZD Těmice, odkud zemědělci stačili včas vyvézt uskladněné stroje. Poškozené střechy mají také další dva objekty ZD Kamenice - na farmách v Rodínově a ve Vodné.
Vrstva ztěžklého sněhu dnes zbořila střechu dílny v Prachovicích na Chrudimsku. Při pádu krytiny z vlnitého plechu o rozměrech 80x24 metrů nebyl naštěstí nikdo uvnitř.
Na jihu Čech se dnes zhroutila skladovací hala v Mříči na Českokrumlovsku. V Nové Bystřici na Jindřichohradecku již v noci spadla střecha haly v areálu technických služeb. Radnice z obav před sněhem nechala uzavřít i tamní školní tělocvičnu.
Ve Zlínském kraji se během noci a dnešního dne zřítily střechy a boční zdi šesti objektů. Nápor sněhu nevydržela v noci na dnešek střecha a boční zeď obecní tělocvičny v Janové na Vsetínsku. Před půlnocí neunesla tíhu sněhu i střecha skladovací haly v areálu pily ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Ráno vyjeli hasiči ke zřícené hale v Biskupicích na Zlínsku, před polednem se zbořila hala plná zaparkovaných automobilů v Zádveřících-Rakové na Zlínsku. V Krhové u Valašského Meziříčí odpoledne spadla hala a ve Slavičíně přístřešek haly, řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.
V úterý večer se zřítila střecha haly bramborárny v Hynčičích na Šumpersku. Podle policistů na střeše leželo až 80 centimetrů sněhu. V Olomouckém kraji se jedná již o druhý případ. Kvůli sněhu se zřítila také střecha skladovací haly hranické firmy. Zástupci firmy vyčíslili škodu předběžně na milion korun.
Dvě nafukovací tenisové haly spadly v úterý večer v Jablonci-Horní Proseči a v Masarykově ulici v Liberci. V Liberci dnes hasiči také zjistili, že na střeše další nafukovací haly firmy Sklopan leží velké množství sněhové kaše. Když majitel začal halu vypouštět, stavba se zbortila.
V Chotěboři na Havlíčkobrodsku dnes kvůli narušené konstrukci budovy zimního stadionu museli evakuovat lidi z kanceláří v jeho přístavbě. Nosné sloupy se kvůli těžkému sněhu na střeše vychýlily asi o deset až dvacet centimetrů.
Důvodem zřícení střech je podle stavařů jejich přetížení sněhem. Sněhová pokrývka nestačí odtát, zmrzne a pak na ni připadne další. Může se tedy stát, že střechy odolávají většímu zatížení, než na které jsou navrženy, nebo jsou na hranici normy, řekla dnes ČTK Marcela Karmazínová z Ústavu kovových a dřevěných konstrukcí brněnského Vysokého učení technického.
Hasiči v současnosti kontrolují vrstvu sněhu a ledu na střechách budov. Chtějí tak předejít obdobné tragédii, jaká se nedávno stala v Polsku, kde pod troskami výstavní haly v Katovicích zahynulo 63 lidí. Během letošní zimy nevydržela nápor sněhu už řada střech, na rozdíl od zahraničí si však nehody nevyžádaly oběti na životech, ale jen zraněné, jako třeba spadlá střecha supermarketu Lidl v Ostravě.
Sníh škodil i v minulých letech, v březnu před dvěma lety se například pod jeho tíhou probořila střecha depozitáře muzea Tatra v Kopřivnici, pod kterou zůstalo několik vzácných exponátů. Právě střechy starších výrobních a skladovacích hal nápor sněhu nevydrží nejčastěji.
Spadlé střechy si ale i v Československu v minulosti vyžádaly i oběti na životech. Například v prosinci 1981 se během hokejového utkání zřítila střecha zimního stadionu v Mariánských Lázních. Na místě zůstali tři mrtví. Dvě oběti si vyžádalo zřícení střechy v říjnu 1977 na ledovou plochu v Třebíči, kde trénovali dorostenci.
0 komentářů
přidat komentář