Statiku vily Tugendhat narušila voda z kanalizace

Vložil
ČTK
06.05.2010 19:30
Brno

Brno - Jednou z příčin statických poruch zahradní terasy brněnské funkcionalistické vily Tugendhat, která je jako jediná tuzemská stavba moderního umění zapsaná na seznamu UNESCO, byla dešťová a splašková voda unikající z kanalizace. Její havarijní stav, který odborníci dlouhodobě předpokládali, prokázala sonda mezi revizními šachtami. Rekonstrukční práce jsou teprve na začátku a už nyní se ukazuje, že byl nejvyšší čas opravu vily zahájit, uvedl primátor Roman Onderka v tiskové zprávě.
    Památková obnova vily Tugendhat začala v únoru, vyžádá si asi 156 milionů korun. Podle předpokladů potrvá dva roky, po tu dobu bude pro veřejnost uzavřená.
    Stavbaři dosud obnažili část ležaté kanalizace mimo objekt u zahradní terasy a původní litinovou dešťovou a splaškovou svislou kanalizaci. Odborníci provedli i  kamerové zkoušky prokazující její průchodnost.
    Špatný stav kanalizace odborníci předpokládali, oprava vily ale přinesla i nečekané objevy. Ve třetím patře nalezli stavbaři pod PVC původní podlahu z takzvaného Sorelova cementu, materiálu patentovaném už v roce 1927. O tom, zda jej při opravě podlah opět použít, rozhodne odborná mezinárodní komise.
    Další objev učinili archeologové na zahradě, v zemině nalezli desítky úlomků původního zasklení oken. Podle nich se nyní budou vyrábět nové okenní tabule o velikosti dvakrát tři metry. Budou se dovážet pravděpodobně z Nizozemska, protože v Česku je žádná firma není schopna vyrobit.

foto: David Židlický (www.tugendhat.eu/cz/prubeh-pamatkove-obnovy)
0 komentářů
přidat komentář

Související články