Brno vypíše soutěž na opravu Římského náměstí

Vložil
ČTK
05.05.2010 23:50
Brno

Brno - Takzvané Římské náměstí v centru Brna se dočká rekonstrukce za desítky milionů korun. Magistrát v polovině června vypíše architektonickou soutěž, její vítěz by mohl být znám zhruba na podzim. První krokem je vznik odborné poroty, jejíž složení v úterý odsouhlasila rada města Brna.
    Jako nezávislí odborníci budou v  porotě zasedat slovenští architekti Ján Stempel a Henrieta Moravčíková. Stempel je mimo jiné autorem publikace o architektuře v zemích Visegrádské čtyřky, Moravčíková se zabývá architekturou na slovenské akademii věd. Třetím odborníkem bude brněnský architekt Zbyněk Pech. V porotě také zasednou zástupci Brna. Bude jím člen rady Jiří Oliva (ČSSD) a členka zastupitelstva Kateřina Dubská (SZ). Soutěž město vyhlásí v polovině června, v létě budou mít možnost účastníci soutěže zpracovat návrhy. V září se návrhy začne zabývat porota a koncem září se s nimi bude moci seznámit i veřejnost.
    Jako Římské náměstí Brňané označují uzavřený prostor mezi Františkánskou a Josefskou ulicí. Název vznikl v 18. století a i když v roce 1867 úřady prostranství označily za Františkánskou ulici, pojmenování Římské náměstí se používá dodnes.
    Město již nějakou představu o nové podobě náměstí má. "Město bude trvat na tom, aby si náměstí zachovalo ráz, který má teď, aby bylo koutkem klidu v  ruchu historického jádra města. Poloha náměstí jej k tomu předurčuje," míní náměstek primátora Martin Ander. Po nevelkém náměstí nevede tramvajová trať a nejezdí auta.
    Lidé by tak na náměstí měli mít možnost spočinout na nějaké restaurační zahrádce či na lavičce, chybět by neměl vodní prvek či atrakce pro děti. "Určitě jedním ze zajímavých námětů, který také padl, a který, předpokládám, se v návrzích objeví, je využití náměstí pro příležitostné trhy s různým specifickým zbožím, ať už rukodělné výrobky nebo místní produkce," dodal Ander.
0 komentářů
přidat komentář