Klub za starou Prahu označuje situaci v památkové péči za puč

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
08.02.2006 18:50
Praha

PRAHA - Charakteristiky puče má podle členů Klubu za starou Prahu konání ministra kultury Vítězslava Jandáka v oblasti památkové péče. "Je to jako při puči v nějaké banánové republice - nejprve se stínají hlavy vládcům, pak se obsazují klíčová místa, mění se předešlé řády a mezi lidmi se vyvolá chaos. To vše se stalo na půdě státní památkové péče," řekla dnes novinářům předsedkyně klubu Kateřina Bečková.

Klub žádá ministra, aby okamžitě odvolal generálního ředitele Národního památkového ústavu (NPÚ) Tomáše Hájka a vypsal nové výběrové řízení. To by se mělo uskutečnit pod vedením nové komise z odborníků na památkovou péči. Vedením NPÚ by do té doby mohl být podle klubu pověřen dosavadní zástupce ředitele Aleš Krejčů.
Výběr Hájka, vystudovaného lékaře a filozofa, odborníci kritizovali ihned - podle nich je teoretikem památkové péče. "Nemá odbornou praxi ani praxi v řídicí funkci," uvádí klub.
Klub také připomněl, že jeden z členů výběrové komise, sekretář České komory architektů Josef Plos, je přítelem Hájka. Podle prvního náměstka ministra Františka Formánka vybrala komise Hájka jednoznačně. ČTK Hájek ještě před svým jmenování řekl, že se konkurzu zúčastnil poté, co byl osloven.
Formánek uvedl, že v případě Hájka ještě "nenastal čas na skutečné kroky, které by mohly být kritizovány". Nový ředitel NPÚ se teprve seznamuje s administrativou ústavu a měl by dostat určitý čas do začátku. Vyloučil, že by změny ve státní památkové péči byly nesystémové, jak někteří odborníci podotýkají. "To je tvrdé slovo, všechny změny jsou podložené strategií," řekl.
Klub také apeluje na ministra v tom smyslu, aby okamžitě zastavil "další radikální kroky - organizační změny, personální čistky, převody majetků, a to zejména hradů a zámků". Další organizační změny by podle klubu měly být podloženy vznikem dlouhodobé koncepce památkové péče. "Současné počínání ministerstva kultury a nového vedení NPÚ nelze označit jinak než jako hazard s institucí památkové péče a s kulturním dědictvím," říká Bečková.
Klub po ministrovi žádá prověření stížností na NPÚ, které mu měly být adresovány a "které byly příčinou prosincové personální čistky v ředitelských funkcích ústavu". Směšování údajných přečinů při výběrových řízeních, které Jandák několikrát zmiňoval, se systémem odborné ochrany památek považuje klub za demagogické, "neboť tyto dvě oblasti nemají spolu vůbec nic společného".
Své prohlášení klub zaslal ministrovi již v úterý. Jandák však na podobné texty dříve nereagoval. V prosinci mu klub předal petici proti plošnému odvolání všech ředitelů NPÚ, koncem ledna mu svůj dopis adresovala vědecká rada pro památkovou péči, ministrův poradní orgán. Radu však ministr dopisem z 6. února odvolal ke 3. únoru. Jako důvod uvedl údajné zjištění, že rada napomáhala neprůhlednému rozdělování státních peněz na obnovu památek; radu také kritizoval za to, že dopis s kritikou jeho kroků adresovala kromě něj i kulturním výborům sněmovny a Senátu. Dnes Bečková řekla, že Jandák slíbil na 20. února klubu setkání.
0 komentářů
přidat komentář