V noci se ve Zlínském kraji zřítily zasněžené střechy tří budov

Zdroj
Michaela Bradová
Vložil
ČTK
08.02.2006 11:05
Praha

    JANOVÁ/VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Střechy a boční zdi tří budov se zřítily v noci na dnešek Na Vsetínsku a Zlínsku. Střecha a boční zeď obecní tělocvičny spadla v úterý po 21:00 v Janové na Vsetínsku. O dvě hodiny později neunesla tíhu sněhu také střecha skladovací haly v areálu pily ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Dnes ráno vyjeli hasiči ke zřícené hale v Biskupicích na Zlínsku, řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček. Nikdo nebyl zraněn, všechny budovy byly v době zřícení prázdné.
    V Biskupicích na Zlínsku spadla pod tíhou sněhu lehká montovaná hala o rozměru 10x40 metrů. V areálu bývalého zemědělského družstva zasahují hasiči, kteří se budou za pomoci plošiny snažit odlehčit od sněhu také sousedním dvěma objektům, jejichž střechy se velmi prohýbají. "V místě velmi hustě sněží, padá těžký sníh. Budova spadla v noci bez svědků. Její zřícení bylo oznámeno až ráno," uvedl mluvčí hasičů s tím, že se jednalo o skladovací prostory. V sousedních dvou objektech jsou zaparkované zemědělské stroje.
    Na většině území Zlínského kraje napadlo během úterka až 40 centimetrů sněhu. Nápor přívalu sněhu neunesla v noci také střecha tělocvičny v Janové na Vsetínsku, na níž leželo asi půl metru starého zledovatělého sněhu, na který připadla v posledních dnech další až půlmetrová vrstva sněhu. Před příjezdem hasičů tělocvičnu včas opustilo asi 15 mladých fotbalistů, a také dvoučlenná rodina bydlící v přístavbě tělocvičny. Budova tělocvičny byla stará 30 let. Zřícená střecha byla široká 25 a dlouhá 45 metrů.
    Podle svědků, kteří postávali u zřícené budovy, zaznamenali sportovci v podvečerních hodinách podezřelé praskání ve stropě a stěnách. Poučeni z nedávných událostí v Česku i zahraničí okamžitě přerušili trénink a pomohli s evakuací rodiny a jejich osobních věcí z bytu. Podařilo se jim vynést i další věci a vybavení tělocvičny. Zhruba do hodiny od prvních příznaků narušení stavby se střecha i celá stěna zřítily.
    Před půlnocí přijali hasiči oznámení o pádu další střechy ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Pod tíhou sněhu se zřítila část střechy a zdi skladovací haly se stavebním materiálem. "Ani v tomto případě nebyl nikdo zraněn, a to především proto, že první náznaky narušení statiky téměř celodřevěné budovy byly zaznamenány už kolem třetí hodny odpoledne. Budova byla hlídána a její zřícení se očekávalo," uvedl mluvčí hasičů.
    Ve skladu byly uloženy především desítky oken, dveří, dřevěné či dřevotřískové desky a další stavební materiál. Zborcená část budovy byla široká 15 a dlouhá 45 metrů.
    Od začátku roku vyjížděli profesionální hasiči ve Zlínském kraji k pěti zříceným střechám. Čtyři události zaznamenali na Vsetínsku, kde během zimy napadlo místy až dva metry sněhu. Jako první se zřítila 2. ledna střecha výrobní haly v Hošťálkové, o dva dny později nevydržela nápor sněhu střecha rodinného domu v Zubří.
0 komentářů
přidat komentář