Diecézní muzeum v Brně pořádá výstavu o chrámu ve Křtinách

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
28.04.2010 20:20
Brno - Chrám Jména Panny Marie ve Křtinách na Blanensku a jeho tvůrce - barokního stavitele Jana Blažeje Santiniho představuje ode dneška výstava v brněnském diecézním muzeu. Křtinský chrám získal díky staviteli již krátce po svém vzniku přezdívku Perla Moravy, řekl ČTK ředitel muzea Karel Rechlík. Výstava se koná k letošnímu 800. výročí od zjevení Panny Marie ze Křtin.
    Kostel stojí v místech, na nichž kdysi podle legend křtili první křesťany svatí Cyril a Metoděj. Jeho hlavní oltář zdobí dvoumetrová kamenná socha Panny Marie, nalezená v roce 1210 u Křtin. Jsou jí připisovány desítky nejrůznějších zázraků.
    Když Santini dostal zadání postavit křtinský kostel, rozhodl se, že mu dá půdorys řeckého kříže. "Santini vdechl do objektu ještě více symboliky. I to přibližuje výstava," uvedl Rechlík.
    Unikátem na ní je kopie původního stavebního plánu chrámu. Originál shořel. Z projektu je patrné, že nebyla postavena pravá část chrámu. Kostel je uvnitř bohatě zdoben freskami.
    Pod ním jsou spletité chodby, z nichž některé nebyly dosud objeveny. V části z nich se našla kostnice a také tajemné lebky pomalované vavřínovými věnci s písmenem T. Podle některých úvah jde o členy zaniklého tajemného spiritistického Bratrstva ohně.
    Na výstavě je nejen jedna z  lebek, ale například i barokní mariánská insignie ze Křtin, která se nosí v  procesí, zdobené svíce z 18. století nebo historické snímky Křtin.
    O jejich významu svědčí i to, že již v roce 1663 jsou zmiňovány v publikaci Atlas Marianus, který mapoval nejslavnější místa světa zasvěcené Panně Marii.

> info
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
tajemné lebky
Vích
28.04.10 10:29
Křtiny + Boží muka
CAV
29.04.10 12:01
zobrazit všechny komentáře

Související články