Brno získalo evropskou dotaci na obnovu vily Tugendhat

Vložil
ČTK
26.04.2010 20:30
Brno

Brno - Obnova brněnské vily Tugendhat, která je jako jediná česká stavba moderního umění zapsána na seznamu UNESCO, se zaplatí z větší části z evropské dotace. Získala ji brněnská radnice. Dotace by měla pokrýt asi 88 procent nákladů. Její přesná výše však zatím není známa; přiznaný příspěvek je vyšší než cena, se kterou vyhrála vítězná firma výběrové řízení. Výše dotace se tak bude uzpůsobovat nákladům, řekl ČTK primátorův náměstek Ladislav Macek (ČSSD).
    Radnice v době posílání žádosti odhadovala cenu památkové obnovy na 176 milionů korun. Takzvané způsobilé náklady určili posuzovatelé žádosti na 156 milionů korun a přiznali městu celou částku - 85 procent měla hradit unie, 15 procent stát. Ve výběrovém řízení však firma Unistav vyhrála s cenou 146 milionů korun.
    Oprava památky začala na jaře. Podle Macka jde o  mimořádně složitou zakázku. Zahrnuje například i laboratorní zkoušky původních materiálů.
    Kvůli opravě by vila měla být nejméně dva roky uzavřená. Poté se návštěvníkům otevře v novém vzhledu i s novou nabídkou. Po zrestaurování nebude mít bílou barvu jako nyní, ale světle okrovou. "Vila bude mít barvu, kterou jsme dohledali (jako původní), byla to sedmá omítková exteriérová vrstva," řekla ČTK před zahájením oprav správkyně vily Iveta Černá. Odborníci původní barvu zjistili při mezinárodním průzkumu v letech 2003 až 2006.
    Součástí obnovy vily je i revitalizace zahrady. Podle Macka by odtud měly zmizet dřeviny vysázené v posledních desetiletích bez ohledu na původní záměry architekta i ty, které se vysemenily samovolně. Správci vily uvažují i o rozšíření zahrady. Propojila by se se zahradou kolem Löw-Beerovy vily, kde kdysi žili rodiče Grety Tugendhatové, kteří jí pro stavbu jejího domu poskytli horní část pozemku. Dnes obě zahrady odděluje plot. Löw-Beerovu vilu vlastní kraj, sídlí v ní internát.
0 komentářů
přidat komentář

Související články