Nad metrem Háje vyroste do pěti let nový komplex budov

Vložil
ČTK
24.04.2010 11:05
Praha

Praha - Nad metrem Háje má do pěti let vyrůst nový komplex administrativních, komerčních a obytných budov. Společnost Melit chce přestavět takzvanou pochozí zónu, která je v neutěšeném stavu. ČTK o tom za Melit v  tiskové zprávě informovala Natálie Sedláčková. Podle Hospodářských novin bude součástí projektu až 120metrový mrakodrap, který by se tak stal nejvyšší budovou v Praze. Na stavbu ale firma zatím nemá žádné povolení.
    O rekonstrukci pochozí zóny v Hájích se radnice městské části snaží již několik let. Podle mluvčí Andrey Wolfové ale narazila na spory a nejednotnost majitelů jednotlivých částí území. Pozemky v oblasti patří většinou soukromníkům, ale také městské části, magistrátu nebo pražskému dopravnímu podniku.
    Loni v květnu na zastupitelstvu jedenácté městské části investor představil vizi, jak by chtěl území přestavět. Studie tehdy počítala se stavbou čtyř dvanáctipatrových domů, s  překlenutím Opatovské ulice nebo s úpravou současné nákupní zóny na zeleň.
    Proti původním plánům se současný projekt společnosti Melit výrazně pozměnil. Firma plánuje na Hájích postavit obchodní centrum, dvojici administrativních budov, bytový dům a tři podzemní parkoviště s kapacitou asi 1600 míst. Komplex má ve svém středu vytvořit zčásti zastřešené náměstí.
    Projekt dnes společnost představila v Komunitním centru Matky Terezy nedaleko místa, kde má komplex vyrůst. Podle vizualizací nad obchodním centrem, které překlene Opatovskou ulici, vyrostou dva vysoké domy. Společně budou tvořit pomyslný kříž. Nižší, orientovaný severojižním směrem, má mít 16 podlaží a bude přibližně stejně vysoký jako nedaleký obytný dům v Bajkonurské ulici. Druhý, se západovýchodní orientací, má tvořit 31 pater, čímž by se stal nejvyšší budovou v  metropoli.
    Celý komplex se má jmenovat Porto Háje. Podle harmonogramu chce investor letos získat povolení zastupitelstva jedenácté městské části a územní povolení, stavět chce začít v roce 2013. Otevření je naplánováno na rok 2015.
    Zda nejvyšší pražská budova bude stát na Hájích, není jasné. Pro investora může být obtížné získat souhlas všech institucí. Když před rokem představil výrazně méně ambiciózní projekt, postavili se proti němu místní obyvatelé. Těm vadila především výška plánovaných budov, ty přitom měly být asi třikrát nižší než nyní plánovaný objekt. Dosavadní dominantou oblasti je obytný dům v Bajkonurské ulici.
    Proti vizi společnosti se i dnes na prezentaci postavily asi dvě desítky místních obyvatel, kteří se přišli na prezentaci podívat. "Je to podle mě megalomanská hrůza," řekl Jiří Štyler z občanského sdružení Chodov. Podle bývalé starostky Marty Šorfové (ODS) komplex zamezí výhled na Centrální park. Architekt Melitu Vladimír Kružík oponoval, že prostor nad metrem je nedostavěný a návrh pouze dostavuje proluku.
17 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Porto Háje?
David Teplý
24.04.10 02:02
to je ono
vga
25.04.10 05:58
Jižák
Vích
25.04.10 10:04
Jižák
TH
25.04.10 09:26
Jdete mi do Haje s mrakodrapovou vesnickou..
takyarchitekt
26.04.10 01:49
zobrazit všechny komentáře

Související články