Primátor Ostravy preferuje stavbu nového stadionu ve Svinově

Zdroj
Radim Kijonka
Vložil
ČTK
21.04.2010 22:45
Ostrava

Ostrava - Ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) v současné době preferuje stavbu zcela nového stadionu pro fotbalový Baník Ostrava v městské části Svinov. Kapacitu by měl mít 22.000 diváků s možností ho v budoucnu rozšířit při případném pořádání mistrovství Evropy v Česku na 30.000 míst. Tato varianta se primátorovi jeví jako výhodnější než přestavba současného městského stadionu ve Vítkovicích. Doplnil, že o konečné variantě musí rozhodnout městské zastupitelstvo, pravděpodobně v květnu.
    "Předpokládám, že kdyby se u nás rozhodlo o pořádání Eura, tak by na dostavbu stát přispěl," řekl dnes primátor na tiskové konferenci.
    Vybudování stadionu ve Svinově pro 22.000 lidí má stát 1,5 miliardy korun, pro 30.000 by byla stavba o 250 milionů dražší. Přestavba současného městského stánku ve Vítkovicích na 22.000 kapacitu by přišla na 1,95 miliardy korun.
    Výstavbu nového stadionu preferuje také fotbalový klub. Podle Kajnara přišel jeho majitel Tomáš Petera za radními s  nabídkou. "Petera nám řekl, že bude provozní náklady nového stadionu hradit sám. Navíc když bude stadion ve Svinově, tak akciová společnost Bazaly dá městu 20 procent z prodeje stadionu Bazaly," uvedl Kajnar. Akciová společnost Bazaly patří klubu.
    Zvolení výstavby stadionu s nižší kapacitou zdůvodňuje primátor současnou finanční situací. "Stavět stadion pro 30.000 diváků, kdy město není zrovna v dobré finanční kondici, je problém," konstatoval Kajnar. I  když by podle něho bylo výhodou, že by se na vybudovaném stadionu pro 30.000 diváků například mohly hrát mezistátní zápasy české reprezentace nebo pořádat koncerty zahraničních hvězd.
    Přestavět a rozšířit stadion ve Vítkovicích pro 30.000 lidí je podle primátora problém kvůli výkupu pozemků. "Kdybychom ve Vítkovicích stadion přestavěli na 20.000, tak už bychom ho nikdy nemohli rozšířit na 30.000," uvedl Kajnar. Jednotlivé varianty má 5. května projednat na svém pracovním jednání městské zastupitelstvo.
    Majitel Baníku Petera také radním přiblížil variantu, že by na Bazalech zatím vybudoval provizorní vyhřívaný trávník, než se postaví nový stadion. "Řekl, že raději investuje do nějaké levné varianty výstavby vyhřívaného trávníku přímo na Bazalech, která by vydržela na dva roky. Po roce 2012 totiž Baník nemůže hrát na Bazalech, protože začnou platit přísné podmínky pro stadiony. Bazaly se nedají zmodernizovat a udělat z nich stadion, který by těmto podmínkám odpovídal," prohlásil primátor.
0 komentářů
přidat komentář

Související články