Praha epopej do Japonska nepůjčí, bude prý ve Veletržním paláci

Vložil
ČTK
20.04.2010 15:40
Praha/Moravský Krumlov - Praha Slovanskou epopej do Japonska nepůjčí. Chce ji ale do letošního září přestěhovat do pražského Veletržního paláce, sídla Národní galerie v Praze. Rozhodla o tom dnes rada hlavního města, na tiskové konferenci to řekl radní Ondřej Pecha (ODS). Na stěhování a vytvoření expozice rada zároveň uvolnila 25 milionů korun. Cyklus obrazů Alfonse Muchy patří Praze, v současnosti je vystaven na zámku v Moravském Krumlově. Výpůjčka platí do konce června, poté by se měly obrazy stěhovat.

    Pecha zdůvodnil rozhodnutí tím, že moravskokrumlovský zámek je ve velmi špatném stavu. Podle něj je objekt ruinou a návštěvníci si ani nemohou při příjezdu myslet, že je otevřen. Pokud by město rozhodlo o výpůjčce na výstavu v roce 2012 v Japonsku, obrazy by ještě nějakou dobu na zámku zůstaly. A to je podle radního nepřijatelné. "Není možné, aby tam byla epopej nadále umístěna," konstatoval. Majitelem zámku je společnost Incheba, která je zároveň provozovatelem pražského Výstaviště. Ta sály Krumlovu pronajímá.
    Starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý byl zprávou šokován. "To je naprosto neuvěřitelné. Vždyť ve Veletržním paláci nejsou prostory k vystavení monumentálního Muchova díla," uvedl. Zdůraznil, že rozhodnutí Prahy je špatnou zprávou nejen pro Krumlov, ale také všechny obdivovatele Muchova díla, kteří dobře vědí, že slavný malíř požadoval, aby pro epopej vznikl v Praze speciální výstavní pavilon.
    "Je to jedno z řešení, které navrhuje pražský magistrát. Národní galerie o něm jedná, nic ale ještě není smluvně dohodnuto," řekla ČTK mluvčí NG Petra Jungwirthová. Další varianty jsou zápůjčka do Japonska či výstavba nového pavilonu, uvedla. Pokud by ale jednání dopadla pro NG dobře, tedy tak, že by plátna měla být umístěna ve Veletržním paláci, byla by instalována ve Velké dvoraně a předpokládaný termín je podle mluvčí letošní listopad.
    Město ale chce, aby se expozice v Praze otevřela už 23. září. V tento den v roce 1928 totiž byla podle Pechy epopej vystavena v Praze poprvé. Tehdy byla k vidění rovněž ve Veletržním paláci. Letos také uplyně 150 let od Muchova narození a podle Pechy by vystavení obrazů v Praze bylo vhodnou připomínkou tohoto výročí.
    Veletržní palác, který je sídlem Sbírky moderního a současného umění NG, nepatří Praze, ale státu. Velkou dvoranu nyní NG dlouhodobě pronajímá. Praha přichází s nápadem na umístění Muchových pláten ve chvíli, kdy se rozhoduje o novém řediteli NG. Komise minulý týden doporučila jednoho ze sedmi kandidátů, o řediteli instituce rozhodne ministr kultury. Podle svých dřívějších vyjádření by tak chtěl učinit ještě do květnových voleb.
    Rozhodnutí pražské rady kritizuje opoziční zastupitel Miroslav Poche (ČSSD). "Je to strašně narychlo, nic není připravené. Je to jen předvolební tah, vedení města totiž v programovém prohlášení slíbilo, že epopej do Prahy přestěhuje," řekl ČTK Poche. Podle něj se rozhodnutí rodilo přímo na dnešním jednání rady. Původně bylo prý připraveno rozhodnutí obrazy do Japonska zapůjčit.
    Moravskokrumlovská radnice bude jednat o situaci s vedením Prahy, ale i s Muchovým vnukem Johnem.
    "O stěhování epopeje v letošním roce nikdy nebyla řeč," uvedl starosta. Rozhodnutí pražských radních se mu zdá tak nepochopitelné, že počká až na jejich písemné vyjádření. Pro Moravský Krumlov by ztráta epopeje znamenala i ztrátu turistické atrakce. Původně se hovořilo o tom, že město dostane náhradou za epopej zapůjčeny jiné zajímavé exponáty, tyto diskuse ale ustaly. Z pohledu města je epopej nenahraditelná.
    Japonci chtěli obrazy vystavit na tři měsíce v tokijském Národním uměleckém centru. Podle dřívějších informací japonská strana za zápůjčku Česku slibovala, že uhradí restaurování většiny obrazů cyklu a zaplatí dopravu a výrobu speciálních transportních beden pro přepravu pláten. S vyvezením obrazů nesouhlasil Muchův vnuk John, který usiluje o to, aby Praha pro epopej vystavěla zvláštní galerii. Rád by ji viděl na Letné, Praha preferuje Vítkov.
    Praha podle Pechy umístěním ve Veletržním paláci nevzdává práci na novém pavilonu. Není ale jasné, kdy a kde by mohl vzniknout. Definitivně prý nepadá ani zapůjčení do Japonska, nestane se tak ale v roce 2012.
    Cyklus 20 pláten, který zobrazuje náměty ze slovanské historie, je na moravskokrumlovském zámku více než 45 let. Praha smlouvu o zápůjčce už několikrát prodloužila.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Dobrý nápad
raval
21.04.10 10:44
zobrazit všechny komentáře

Související články