Francouzský Lafarge dá tři miliardy USD za zbytek americké divize

Vložil
ČTK
07.02.2006 09:35
Francie

Paříž

PAŘÍŽ - Největší světový producent cementu Lafarge z Francie se chystá nabídnout tři miliardy dolarů v hotovosti za akcie své severoamerické divize, které zatím nevlastní. Firma dnes oznámila, že chce v USA zmodernizovat provozy a posílit jejich ziskovost.
    Francouzské skupině zatím v americké divizi Lafarge North America nepatří 46,8 procenta akcií. Menšinovým akcionářům divize chce podnik nabídnout 75 dolarů v hotovosti za akcii, což proti páteční závěrečné ceně představuje prémii 16,7 procenta. Celou transakci chce Lafarge financovat novým dluhem.
    Analytici plány podniku přivítali. Oceňují, že se zjednoduší struktura skupiny a že jí vzroste zisk bez rizika, které by s sebou nesla velká akvizice. Lafarge očekává výhody chystaného kroku díky rostoucí poptávce po cementu v Severní Americe.
    Lafarge předpokládá, že nabídku oficiálně vyhlásí do dvou týdnů. Na dnešní prezentaci plánů před analytiky a investory řekl finanční ředitel skupiny Jean-Jacques Gauthier, že odkup akcií by měl letos skupině snížit náklady po zdanění o 20 milionů eur a zvýšit zisk na akcii o šest až sedm procent.
    Akcie Lafarge dnes díky zprávě vzrostly na 3,5leté maximum 89,90 eura. Odpoledne se zisk emise snížil na 3,4 procenta při ceně 89,45 eura. Emise Lafarge North America ale vyskočila o 27,8 procenta na 82,10 dolaru, napsala agentura Reuters.
0 komentářů
přidat komentář