Strany slibují podporu kultury, píšou o ní až na konci programů

Zdroj
Leona Heczková, Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
02.04.2010 12:50
Praha

Praha - Politické strany se v předvolebním boji předhánějí v tom, která z nich lépe a více podpoří kulturu. Levicové strany a lidovci slibují konkrétní jedno procento ze státního rozpočtu, ODS hovoří o jasných pravidlech financování, zelení a Věci veřejné prosazují jejich průhlednost. Části o kultuře přesto zůstávají spíše na zadních stranách předvolebních programů, stejně jako pasáže o církvích, které také spadají pod ministerstvo kultury.
    Pád vlády v březnu 2009 zastavil přípravu mnoha legislativních změn. V kultuře stále chybí nový památkový zákon, zákon o veřejnoprávních institucích v kultuře, trh s  uměním zase postrádá nový zákon o soudních znalcích.
    Strany se k  "dluhům" státu v těchto oblastech příliš nevyslovují, snad s výjimkou památkové péče. ČSSD navrhuje sepsat obecný zákon o kultuře, KDU-ČSL chce nový zákon pro "vyvážený a efektivní" výkon památkové péče a ODS chce památky více propojit s  turistickým ruchem.
    V zákoně o kultuře chce ČSSD "definovat a deklarovat postavení kultury v naší společnosti". Definici vztahu státu ke kultuře již přitom obsahuje dokument o státní kulturní politice, její aktuální verzi platnou do roku 2014 přijal Topolánkův kabinet v roce 2008. Dokument, tak jak jej předkládalo ministerstvo kultury, obsahoval návrh na přesun agendy cestovního ruchu do resortu kultury, ministerstvo pro místní rozvoj ale bylo proti.
    Důležitým dokumentem je také Koncepce účinnější podpory umění na léta 2007-2013, kterou po dlouhém odkládání schválila jako jeden ze svých posledních kroků sociálnědemokratická vláda v květnu 2006. Je vůbec prvním strategickým dokumentem z oblasti umění od roku 1990, předpokládá meziresortní spolupráci a financování kultury nejen ze státního rozpočtu. Materiálů, jak transparentně a zodpovědně podporovat kulturu, je dost, problémem však zůstává závazky přijaté na různých úrovních včetně vládní dodržovat.
    Některými stranami slibované jedno procento ze státního rozpočtu na kulturu také není žádnou novinkou. Již v roce 2001 vznikl vládní dokument, podle kterého by se měly výdaje ministerstva kultury zvyšovat tak, aby dosáhly této úrovně.
    Podíl nicméně stále kolísal kolem 0,6 procenta, zvedl se až v roce 2006 po protestech kulturní obce. Od té doby se o jednom procentu na kulturu hovoří při každém projednávání státního rozpočtu, neřeší se však systémově.
    V uplynulých dvou letech činil podíl výdajů na kulturu na státním rozpočtu kolem 0,8 procenta, ovšem včetně výdajů na církve, bez nich to je ještě o desetinu procenta méně.
    Co se týče církví, strany se věnují zejména majetkoprávnímu vyrovnání. Kromě komunistů, kteří jsou proti jakémukoliv vydávání majetků církvím, strany navrhují dokončit narovnání vztahů mezi státem a církvemi, příliš konkrétní ale nejsou.
    ODS ve své Vizi 2020 nenaznačuje konkrétní návrhy. Občanští demokraté se omezili na konstatování, že je nezbytné, aby byla církev zcela nezávislá na státu. ČSSD v takzvané oranžové knize jednoznačně odmítla církevní restituce domluvené za vlády Mirka Topolánka.
    Podle dohody z roku 2007 se měla církvím navrátit asi třetina majetku zabaveného komunistickou vládou, zbytek měla nahradit částka 83 miliard korun vyplácená po dobu 60 let, i s úroky mělo jít o 270 miliard korun.
    ČSSD tvrdí, že je nutné majetkově se s církvemi vyrovnat, k dohodě musí ale prý dojít "všeobecným konsensem a vzájemnou vyvážeností požadavků obou stran". Naopak KDU-ČSL chce usilovat o dokončení procesu vyrovnání na již dohodnutých principech. TOP 09 tvrdí, že bude chtít "konečnou a spravedlivou dohodu".
    
Hlavní body z předvolebních programů politických stran v  kulturní oblasti a ve vztahu k církvím
STRANA 
HLAVNÍ BODY
ČSSD - na kulturu 1 % ze státního rozpočtu
- více využít zdroje financí z  EU
- daňová zvýhodnění
- investiční pobídky
- přijmout zákon o kultuře
- dokončit majetkové vyrovnání s církvemi, ale ne podle dohody vlády M. Topolánka
        
KDU-ČSL - na kulturu 1 % ze státního rozpočtu
- více využít zdroje financí z  EU
- propojit turistický ruch s ochranou památek
- chtějí zákony o památkách a o filmovém průmyslu
- dokončit narovnání s církvemi podle již dohodnutých principů    
    
KSČM - na kulturu 1 % ze státního rozpočtu
- nekrátit výdaje (s výjimkou oblastí církví)
- proti navracení majetku církvím
   
ODS - přednost volné soutěži před přidělováním grantů z úřadu
- investiční pobídky
- propojit turistický ruch s ochranou památek
- odluka státu a církve
         
Strana zelených  
- transparentní financování
- oddlužení Státního fondu kultury
- využít zdroje z hazardu
    
TOP 09 - sloučit agendu ministerstev kultury a školství v oblasti základního a středního školství
- dosáhnout spravedlivé dohody mezi státem a církvemi
    
Věci veřejné - vícezdrojové a transparentní financování kultury
- prodloužit ochrannou dobu autorského díla ze 70 let na 90 let
- navrátit stavby církvi s výjimkou chrámu sv. Víta, lesy a polnosti převést obcím a státu, stanovit roční příspěvek církvím na údržbu sakrálních staveb  
0 komentářů
přidat komentář