V Praze-Karlíně začaly vznikat nové kanceláře za 300 mil. Kč

Vložil
ČTK
30.03.2010 15:05
EM2N

Praha 30. března (ČTK) - Developerská firma Karlin Group zahájila v Praze-Karlíně výstavbu nové kancelářské budovy. Investice bude činit přibližně 300 milionů korun. Developer představil projekt na dnešní tiskové konferenci.
    Hlavním nájemcem v budově o rozloze 6500 metrů čtverečních bude tuzemská stavební firma SMP CZ z francouzské skupiny Vinci. V projektu si pronajala 4000 čtverečních metrů kanceláří. Stavební práce zajišťuje Průmstav, další člen francouzského koncernu. Dokončení stavby předpokládá Karlin Group na druhou polovinu roku 2011.
    Ještě letos chce karlínský developer zahájit výstavbu druhé etapy dalšího kancelářského projektu s názvem Corso II B. Kromě Karlína staví nebo plánuje výstavbu bytů, obchodů a kanceláří například v Libni nebo Modřanech. Karlin Group vznikla v roce 1997 ještě jako Real Estate Karlin Group.
    Výstavba kanceláří se v roce 2009 v Praze podle sdružení poradenských firem Prague Research Forum propadla o polovinu. Zatímco v roce 2008 se v metropoli postavilo 333.000 metrů čtverečních kancelářských ploch, loni to bylo už jen 161.700 čtverečních metrů. Celkem je v současnosti v hlavním městě 2,7 milionu čtverečních metrů kanceláří.
ČTK
#?-:nbsp;
Výstavba nového administrativního projektu Keystone zahájena
Praha - V těchto dnech zahájil nejvýznamnější karlínský a přední pražský developer, společnost Karlin Group, výstavbu administrativního budovy KEYSTONE, která vznikne na hranicích původní karlínské zástavby na nároží ulic Pobřežní a Šaldova. Architektonicky jedinečný objekt KEYSTONE, který je novodobou interpretací českého kubismu, nabídne cca 6.500 m² prémiových kancelářských a komerčních ploch. 
Jedná se v letošním roce o první zahájenou stavbou administrativní budovy v Praze a její dokončení je naplánováno na září 2011. Budova KEYSTONE splňuje veškeré nároky na moderní kancelářské prostory a bude ji tvořit 8 nadzemních podlaží. Kromě kanceláří nabídne i 850 m² obchodních ploch a ve 3 podzemních podlažích také 68 parkovacích míst. Předpokládané celkové náklady na projekt dosáhnou téměř 300 milionů Kč. Výstavbu zajišťuje společnost Průmstav a.s. ze skupiny Vinci Construction, která se také stala prvním a hlavním nájemcem tohoto objektu.
„Jsme velmi hrdi na to, že budova Keystone má již v tuto chvíli svého hlavního nájemce, a to největší francouzskou a světovou stavební skupinu Vinci Construction, která zde bude mít své sídlo na ploše více jak 4.000 m²,“ řekl partner společnosti Karlin Group Milorad Miškovič. „Vzhledem k jedinečné lokalitě a architektuře objektu očekáváme velký zájem o pronájem zbývajících prostor a věříme, že ke dni kolaudace bude Keystone plně obsazen. Stal by se tak jedním z nejúspěšnějších projektů v této - pro developery náročné - době.“ 
Dle odhadů bude v roce 2010 v Praze zahájena výstavba jen cca 50.000 m² nových kancelářských prostor. Společnost Karlin Group výstavbou objektu Keystone společně s letošním plánovaným zahájením druhé etapy projektu Corso II B pokryje téměř 50 % z tohoto objemu.
Keystone je výsledkem snahy o maximální využití stavebního prostoru s přihlédnutím k omezením ve stávající urbanistické zóně. Stavba, jejímiž autory jsou Mathias Müller a Daniel Niggli  ze švýcarské architektonické kanceláře EM2N, je novodobou interpretací českého kubismu. „Když jsme přijeli do Prahy, objevili jsme český kubismus a zjistili jsme, že je opravdu úžasný a unikátní. Třebaže tento směr vznikl už na začátku minulého století, dokáže nabídnout dnešní architektuře nové impulzy. Proto jsme se rozhodli zkoumat jeho estetické možnosti,“ říká k návrhu jeden z autorů Mathias Müller.
„Název Keystone má symbolický význam,“ uvedla k projektu Hana Samuelová, marketingová manažerka Karlin Group. „Je to nejen výraz pro nosný kámen tvořící střed klenby či oblouku v architektuře, ale pro nás vyjadřuje i spojení mezi starým a novým Karlínem, propojení centra města s oblastí Karlína, Libně a Palmovky. Je to další krok k regeneraci a revitalizaci karlínského území, na které se Karlin Group dlouhodobě zaměřuje.“ 
Keystone vzniká ve velmi významné části pražského Karlína, neboť plánovaný rozvoj tohoto území schválený v územním plánu počítá s výstavbou mostu přes řeku Vltavu, který bude navazovat na Šaldovu ulici a spojí Karlín s Holešovicemi. Keystone tak bude v budoucnu vévodit jedné z nejdůležitějších karlínských křižovatek a je prvním komerčním objektem, který fakticky zahajuje revitalizaci Rohanského ostrova. Na Keystone naváže společnost Karlin Group v blízké době rozvojem území mezi Pobřežní ulicí a řekou, a to plánovaným rezidenčním a administrativním komplexem River Gardens, který počítá s výstavbou až 130.000 m² nadzemních komerčních a rezidenčních ploch v horizontu následujících 5-10 let. 
„Pro někoho je největším životním požitkem čokoláda, kaviár nebo šampaňské. Pro nás je jím budovat kvalitní architekturu. A požitek je ještě příjemnější, když si ho můžete znovu vychutnat po době delšího nedobrovolného půstu,“ komentuje zahájení stavby Keystone Serge Borenstein, zakladatel společnosti Karlin Group.
Tisková zpráva Karlin Group
0 komentářů
přidat komentář

Související články