Pražská firma Humilty plánuje na Tachovsku velký rekreační park

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
30.03.2010 15:00
Staré Sedliště (Tachovsko) - Pražský investor plánuje na Tachovsku postavit 134hektarový zábavní a rekreační park s rozhlednou. Pražská firma Humility, která koupila od ministerstva obrany bývalou tankovou střelnici mezi osadou Labuť a vesnicí Hošťka, už předložila obcím studii plochy, kde by měly vyrůst rekreační objekty, hřiště, stezky a dále fotovoltaické a větrné elektrárny. ČTK to řekla Stanislava Fojtíčková, starostka Starého Sedliště, do jehož katastru pozemek patří.

    "Firma už získala od tachovské radnice souhlas s výstavbou fotovoltaických panelů na prvních třech hektarech bývalé střelnice," dodala. Staré Sedliště nyní schvaluje změnu územního plánu. O souhlas ke stavbě celého komplexu, k němuž by byl potřeba nový územní plán obce, ale zatím investor nepožádal.
    Výroba elektřiny by financovala postupný rozvoj plochy, na níž by mělo vyrůst postupně 11 větrníků a dále panely, které by podle studie měly zaplnit až 34 hektarů bývalého armádního pozemku a měly by mít celkový výkon 15 MW. Větrníky by vznikly na západě pozemku; nebyly by vidět ze žádné okolní vesnice, uvedla starostka.
    Park má vyrůst na pozemku zaniklé obce Bohuslav, po níž zbyly pouze zbytky hřbitova. Na pozemku, který nemá téměř 20 let žádné využití, jsou rozsáhlé pastviny, žádná podnikatelská aktivita ani obydlí. Vesnici by měl podle studie připomínat vzpomínkový altán. "Park je strategicky výhodně umístěn poblíž hranice a využívali by ho kromě českých rekreantů také Němci. Staré Sedliště má v Bohuslavi, vesnici zaniklé po válce, lesy, jichž se záměr investora nedotkne."
    V oblasti poblíž atraktivní CHKO Český les je podle starostky velmi málo turistických lůžek a rekreačních aktivit. "Turistům není co nabídnout, není tu práce, nenají se tu, přitom naše oblast je houbařským rájem a jsou tu výborné sněhové podmínky," dodala.
    Nedaleko Sedliště, poblíž Boru, chtěl ještě předloni vybudovat pražský developer Impower Finance obří rekreační park na 270 hektarech. Lidé i obec ho ale opakovaně odmítli, soukromníci pozemky neprodali. Evropský rekreační a rekondiční park za miliardu korun měl mít původně 450 bungalovů, bazén, parkoviště a cyklostezky. Investor postupně snížil nároky na území na 100 hektarů, redukoval také počet lůžek z 2500 na 1000, ale ani potom u místních neuspěl. Lidem se hlavně nelíbilo to, že areál měl být oplocený a počítal s výraznou redukcí lesa.
0 komentářů
přidat komentář