Milovice uvažují o referendu kvůli sluneční elektrárně

Vložil
ČTK
30.03.2010 15:00
Milovice (Nymbursko) 30. března (ČTK) - Milovice uvažují o vypsání referenda, ve kterém by se mohli občané vyjádřit, zda chtějí velkou fotovoltaickou elektrárnu v nedalekém bývalém vojenském prostoru. O projektu se již několik týdnů bouřlivě diskutuje, elektrárna má být největší svého druhu ve střední Evropě. Pokud by se referendum uskutečnilo, bude se konat ve stejném termínu jako sněmovní volby, řekl ČTK starosta Milan Kraus.

    "Zatím není jasné, že referendum bude. Rozhodne o tom zastupitelstvo, kterému to doporučila městská rada. Letiště Boží Dar, kde by měla elektrárna stát, je strategickou součástí města a lidé by měli mít možnost se jasným způsobem k danému tématu vyjádřit," řekl starosta.
    Do soutěže o využití bývalého vojenského prostoru se přihlásila jen jedna firma, která plánuje v lokalitě vybudovat solární elektrárnu na ploše o rozloze zhruba 150 hektarů. Součástí projektu je také stavba vědeckotechnického areálu, jezdeckého parku nebo zázemí pro chov ovcí. Celkové náklady budou asi 14 miliard korun. Majitelem pozemků je Středočeský kraj, který již má smlouvu o pronájmu připravenou k podpisu.
    Celý plán má své zastánce i odpůrce. Ti druzí například nevěří tomu, že projekt nabídne slibovaných více než 350 pracovních míst. Poukazují také na nízký přínos pro město i údajné negativní dopady provozu elektrárny na zdraví. Zastánci naproti tomu hovoří o tom, že elektrárna zaručí, že v blízkosti Milovic nevyroste například velké a hlučné letiště. Líbí se jim také, že investor na vlastní náklady provede likvidaci a sanaci starých objektů, která vyjde asi na půl miliardy korun.
    Využití pro území, které je v současnosti v neuspokojivém stavu, hledalo již předchozí vedení kraje v čele s Petrem Bendlem (ODS). Nechalo kvůli tomu zpracovat studii za více než pět milionů korun. Nové vedení kraje má ale jinou koncepci, nechce například, aby v Milovicích vzniklo velké dopravní letiště nebo vyrostly průmyslové zóny.
    Obyvatel Milovic v posledních letech rapidně přibývá. Prudký nárůst souvisí s rekonstrukcemi domů po sovětských vojácích. Nastěhovala se do nich řada mladých lidí, kteří zakládají rodiny.
0 komentářů
přidat komentář

Související články