V Brně-Starém Lískovci mají projekt na centrum městské části

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
27.03.2010 10:45
Brno - V Brně-Starém Lískovci chtějí vytvořit historicky první centrum s radnicí a společenským sálem. Část Brna dnes své centrum nemá a chybí jí také sál, kde by se konaly plesy, koncerty a další akce; zastupitelé například zasedají v malém a nevyhovujícím sálu hasičské zbrojnice. Podle starosty Vladana Krásného (ODS) architekti návrh na nové centrum včetně multifunkční budovy mají hotový. Zahájení stavby však brání dopravní záměry, řekl starosta ČTK.
    Nové centrum Starého Lískovce má vzniknout na Mikuláškově náměstí. Prostranství se zelenými plochami leží blízko tramvajové trati a zastávek MHD. Dnes se tam nachází například domov pro seniory. Podle starosty je projekt vymyšlen tak, že uprostřed bude stát multifunkční objekt kruhového půdorysu zbudovaný podle ekologických trendů. Okolí mají zahradníci proměnit ve francouzský park.
    "Uvnitř (objektu) má být radnice i  společenský sál, který Starému Lískovci strašně chybí," uvedl Krásný. Podle něj se počítá i s policejní služebnou, protože všechna tři velká sídliště na západě Brna - Bohunice a Starý i Nový Lískovec - dnes policisté obsluhují ze služebny blízko výstaviště.
    Projekt prosazuje starolískovecká radnice a podle Krásného s ním počítají i na odboru územního plánování a rozvoje magistrátu. Brzdí ho však zatím chystaná stavba tramvajové trati do bohunického kampusu. Mikuláškovo náměstí má trať podcházet. "Má se údajně kopat svrchu a pak se zasypat. Dokud se trať nepostaví, nedá se s naším projektem nic udělat," řekl Krásný.
    Podle starosty by stavba dovršila snahu udělat ze Starého Lískovce celistvou městskou část. Vzniklo by tak místo, kde by se lidé mohli scházet a které by mohli vnímat jako střed své čtvrti. Starý Lískovec tvoří převážně panelová zástavba, městská část je navíc obehnaná víceproudými silnicemi a dálnicí. Lískovec lze podle Krásného s nadsázkou popsat jako betonovou džungli se starou zástavbou. "Musíme prostředí zevnitř zkultivovat, zkulturnit, aby lidi ze šedivého sídliště nechtěli utíkat, ale naopak měli chuť zůstat," zdůraznil. Podle něj je to jediná možná cesta, aby ze sídliště nevznikla sociálně vyloučená oblast.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
soutěž?
hm hm
29.03.10 01:05
blbost
mufna
29.03.10 07:44
Starý Lískovec
Ing.arch. Josef Myslivec
01.04.10 03:50
zobrazit všechny komentáře