Koupaliště ve Zlíně na Jižních Svazích se lidem otevře za rok

Vložil
ČTK
24.03.2010 22:25
Zlín

Zlín - Koupaliště, které zlínská radnice staví na největší sídlišti Jižní Svahy, se otevře za rok. Oproti původnímu záměru areál doplní i  profesionální minigolfové hřiště. Stavba za 80 milionů korun bez DPH bude dokončena letos na podzim, nicméně je nesmysl, aby jsme tam v září nebo v říjnu napustili vodu a za dva týdny ji vypustili, řekl dnes novinářům radní Karel Jankovič.
    Koupaliště vyroste na pozemcích mezi restaurací Vyhlídka a kostelem Panny Marie Pomocnice křesťanů. Stavbaři práce zahájí v polovině května. Bude jim předcházet vykácení stromů, vytrhání pařezů a odstranění souvislého porostu a náletových dřevin.
    Sportovní komplex návštěvníkům nabídne pětadvacetimetrový bazén, který budou moci využívat i školy pro splnění výukových osnov, a menší vodní plochu s vyhřívanou vodou. Bazén tak bude lidem sloužil i v méně teplé dny. Nebudou chybět terasy pro slunění, vodní atrakce, zázemí pro návštěvníky a minigolf.
    Minigolfové hřiště radnice připravuje ve spolupráci s profesionální oddílem. Nejbližší areál, kde je možné pořádat profesionální turnaje, je totiž až v 30 kilometrů vzdálené Bystřici pod Hostýnem. V době provozu koupaliště bude minigolf sloužit výhradně veřejnosti.
    Radnice je v posledních několika měsících kritizována za to, že zvolila výstavbu koupaliště místo moderního akvaparku. Jankovič dnes upozornil na to, že město nikdy o výstavbě celého komplexu vodních atrakcí neuvažovalo. Důvodů je prý hned několik. "Akvapark není místo, kde si lidé chodí zaplavat. Vstupné do něj přijde na 1500 peněz. Kdo by si tam šel po práci, byť třeba i za polovinu, zaplavat? Šlo nám o něco jiného. Zlín se vždy hlásil spíše k plavání, a to jak kondičnímu, sportovnímu či k plavání novorozenců," podotkl radní.
    Zároveň připomněl, že ve Zlínském kraji budou brzy akvaparky dva - jeden už několik let hojně navštěvovaný je v Uherském Brodě, další staví uherskohradišťská radnice. "Podle nás hradišťský totálně zlikviduje brodský, protože bude modernější. Na celé Moravě pak stačí akvaparky tři, protože rodiny tam jezdí jako na poutní místo, kde stráví celý den," doplnil Jankovič. Dalším důvodem jsou i peníze, kdy stavba akvaparku je třikrát dražší než stavba koupaliště.
    Koupaliště na největší zlínském sídlišti radnice hodlá zaplatit z vlastních zdrojů. Přitom použije peníze z půlmiliardového úvěru, který si vzala vloni. Půjčku chce využít mimo jiné na dostavbu Kongresového centra, modernizaci Stadionu mládeže a na zateplení vybraných budov základních škol.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pětadvacítka
25.03.10 12:42
zobrazit všechny komentáře

Související články