Středočeský kraj chce investovat 1,5 miliardy do svých nemocnic

Vložil
ČTK
22.03.2010 19:05
Praha

Praha - Středočeský kraj chce v příštích třech letech investovat 1,5 miliardy korun do oprav i nové výstavby ve svých nemocnicích. Rozhodli o tom dnes krajští radní. Pětina investic by mohla být hrazena z Evropské unie, 20 až 30 procent z rozpočtu kraje a zbytek, tedy většina, z úvěru. Novinářům to řekl hejtman David Rath (ČSSD).

    V Mladé Boleslavi bude například dostavěn pavilon interny a budova se zázemím s jídelnou a kuchyní. "Tento komplex dvou budov, propojených podzemním parkovištěm, by měl vyjít přibližně na půl miliardy," uvedl Rath.
    V Benešově podle něj vyroste za téměř 100 milionů korun přístavba nových operačních sálů a za 25 milionů bude vybudována nová transfuzní a hematologická stanice. Další poměrně velké investice jsou podle hejtmana plánovány v Kolíně, kde bude za peníze EU zrekonstruován jeden ze stávajících pavilonů. Půjde o investici ve výši zhruba 300 milionů korun. Dalších 230 milionů pak kraj vynaloží na výstavbu dětského pavilonu.
    Plánována je i rekonstrukce dvou starých pavilonů v Příbrami po 200 milionech korun. První investici kraj chystá rovněž v kutnohorské nemocnici, kterou nedávno převzal do své správy. Podle Ratha bude vyčleněno 2,5 milionu korun na nemocniční lékárnu.
    Investice jsou rozplánovány od letoška až do roku 2013. Největší finanční zátěž je očekávána v příštím roce, kdy by měla být financována většina zamýšlených akcí.
    Na rekonstrukce a dostavby ve středočeských nemocnicích čerpaly kraj i jednotlivé nemocnice půjčky již v minulosti. Díky úvěru hejtmanství pokrývá také schodek mezi příjmy a výdaji krajského rozpočtu. V letošním roce hospodaří s příjmy 15,22 miliardy a výdaji 15,78 miliardy korun. Rozpočet počítá i s 80 miliony na hrazení poplatků v oblastních nemocnicích a 210 miliony na žákovské jízdné zdarma. Opoziční ODS hospodaření kraje kritizuje, náklady na předvolební sliby sociálních demokratů považuje za plýtvání penězi. Hejtman David Rath (ČSSD) oponuje, že kraj se zadlužil již za vlády ODS.
0 komentářů
přidat komentář