Úpravy levého břehu Ohře v Chebu mají stát až 200 milionů

Zdroj
Pavel Peňás
Vložil
ČTK
22.03.2010 17:35
Cheb

Cheb - Úpravy roky zanedbaného levého břehu Ohře v Chebu by měly stát až 200 milionů korun. Počítá s tím studie, kterou si nechala zpracovat chebská radnice. Úpravy by měly změnit nevyužité území na sportovní a odpočinkový areál s lehkoatletickým oválem, parky a zařízeními pro adrenalinové sporty, přiblížil dnes novinářům autor studie architekt Luděk Vystyd.

    Turistické využití levého břehu Ohře, jak se celý projekt souhrnně jmenuje, by mělo navázat na revitalizaci pravého břehu. Ten město změnilo k nepoznání v roce 2006, kdy se v Chebu konala přeshraniční Krajinná výstava, kterou společně pořádal Cheb a německý Marktredwitz. "Malá Krajinná výstava bude probíhat v roce 2013 i v nedalekém Tirschenreuthu. I s ním bychom rádi uzavřeli spolupráci, která by mohla přinést možnost získání dotací z evropských fondů," uvedl dnes místostarosta Chebu Michal Pospíšil. Na rozdíl od partnerství s Marktredwitzem by ale v tomto případě šlo spíše o volnější spolupráci, například v oblasti marketingu, uvedl Pospíšil.
    Hlavní část areálu na levém břehu Ohře v Chebu zabírá zanedbaný lehkoatletický stadion. Ten podle studie čeká přebudování na víceúčelové hřiště obklopené osmidráhovým oválem. Studie ale počítá i s tím, že by se dnešní valy kolem hřiště odstranily a plocha hřiště a okolí by posloužila v případě velké povodně pro rozvodnění řeky, které by v důsledku uchránilo níže položené části města, například ulice pod dnešním hypermarketem Tesco.
    V dalších částech areálu chce město upravit a nově vysázet parky s cestami a pěšinami a v místě bývalého lomu, z kterého se těžil materiál pro stavbu nedaleké přehrady Skalka, by mělo vzniknout lanové centrum. Studie ale počítá s komerčním využitím, například pro stavbu rodinných domů nebo restaurace se zázemím pro turisty.
    Kdy a v jakém rozsahu ale město začne areál upravovat, bude záležet na tom, jestli se mu podaří získat na revitalizace levého břehu Ohře dotace. Podle Vystyda je ale možné projekt rozdělit na jednotlivé části a postupně, třeba po deseti až 20 milionech ročně, do něj investovat z vlastních prostředků města.
    Revitalizací levého břehu by se prostor pod chebským hradem dostal do podoby, k jaké směřoval na konci 19. a první polovině 20. století, kdy se Poohří stalo přirozenou odpočinkovou zónou pro obyvatele Chebu a okolí.
0 komentářů
přidat komentář