Pražští radní schválili asi 150 změn územního plánu

Vložil
ČTK
20.03.2010 11:30
Praha

Praha - Radní hlavního města dnes souhlasili se zhruba 150 změnami současného územního plánu, které umožní mimo jiné výstavbu bytových domů na Vinohradech, Smíchově a v Holešovicích. Radní Martin Langmajer (ODS) tvrdí, že mezi změnami nejsou kontroverzní projekty. Návrh ale kritizují zastupitelé za Stranu zelených, podle nich umožní zástavbu na úkor zeleně. O změnách musí ještě příští týden rozhodnout zastupitelstvo.

    Změny umožňují mimo jiné novou výstavbu v oblasti Benic, Libuše, Komořan či Pitkovic. Povoluje také výstavbu rodinných a bytových domů v Perucké ulici na Vinohradech, v ohybu Podbělohorské ulice východně od parku Klamovka na Smíchově nebo v záplavovém území v ulici U Vody v Holešovicích.
    "Už se rok projednávají. Nejsou tam žádné kontroverzní návrhy," tvrdí o změnách Langmajer. Opoziční zastupitelé jsou ale jiného názoru. Podle zastupitelky Zuzany Drhové (SZ) díky změnám může zmizet až 900.000 metrů čtverečních zeleně. "Je zcela nepřijatelné, aby se bezdůvodně převáděla na stavební parcely zeleň v tak exponovaných oblastech, jakými jsou Vinohrady, Holešovice či Smíchov, které už dnes trpí hlukem a znečištěným ovzduším," kritizovala návrhy Drhová.
    S některými změnami nesouhlasili podle Drhové památkáři, místní sdružení, hygienici nebo organizace Ropid, která plánuje veřejnou dopravu v Praze a okolí.
    Návrhy jsou schvalovány odděleně od připravovaného nového územního plánu. To už dříve kritizovalo sdružení Arnika a požadovalo zastavení jejich projednávání. Arnika kritizovala například záměr rozšířit v Dolních Chabrech komplex bytových a rodinných domů na místě zemědělské půdy a bývalé skládky.
0 komentářů
přidat komentář

Související články