K.Vary považují ochranu památek za dobrou, UNESCO ale neodmítají

Vložil
ČTK
20.03.2010 11:25
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Karlovy Vary považují současnou míru ochrany svých památek za dostatečnou. Přesto se případnému zápisu do seznamu UNESCO nebrání. Výhrady, že magistrát odmítá chránit celé lázeňské území, ale pouze některé vybrané stavby, považuje vedení města za nedorozumění a nepochopení situace. Celé lázeňské území je dávno pod přísnou památkovou ochranou, řekl dnes ČTK mluvčí města Jan Kopál.

    Historická část Karlových Varů je městskou památkovou zónou už od roku 1992. Vzhledem k tomu mohou odborníci z Národního památkového ústavu (NPÚ) zasahovat do stavebních aktivit v tomto území. Proto není nutné zapisovat do seznamu UNESCO celou lázeňskou lokalitu, podotkl mluvčí.
    "Ta už je stejně chráněna. Na to se zapomíná. Proto jsme chtěli do seznamu UNESCO dostat konkrétní stavby, abychom více zdůraznili jejich význam," uvedl Kopál. Karlovarský magistrát preferoval, aby se pod ochranu UNESCO dostaly jen kolonády, městské divadlo a Císařské lázně.
    Vedení města popírá informace o tom, že by zápis do seznamu UNESCO odmítlo. Podle náměstka primátora Tomáše Hybnera žádné takové rozhodnutí nikdy nepadlo. Podle něho je veškeré dění kolem návrhu zapsat historickou část lázeňského města stále otevřenou záležitostí. Hybner uvedl, že magistrát chce památky chránit, avšak je nutné najít optimální variantu. "Nechceme, aby nám potom, co se ještě zpřísní ochrana, začali právě místní lidé a podnikatelé vyčítat, že jim omezujeme jejich aktivity," podotkl Hybner a dodal, že o všech možnostech se stále debatuje.
    Město chce především jednat o návrhu NPÚ prohlásit nejcennější urbanistický soubor v centru lázeňského území Karlových Varů za památkovou rezervaci. To by podle mluvčí památkářů Zdeňky Kalové mohlo pomoci obhajobě nominace zápisu Karlových Varů na seznam UNESCO. Návrh na vyhlášení památkové rezervace není podle Kalové podmiňující, ale doporučující.
    Postavit nominaci Karlových Varů jen na kvalitě několika staveb vytržených z uceleného urbanistického souboru považuje NPÚ za riskantní z hlediska přípravy obhajoby a celého pojetí nominace. Různé nepřesné komentáře v mediích k vývoji v Karlových Varech ale podle NPÚ posouvají otázku nominace města na politickou rovinu, což pro dané téma není řešením a situaci může jen zkomplikovat.
0 komentářů
přidat komentář

Související články