Slovenský ministr čeká ještě bitvu o peníze EU na paneláky

Vložil
ČTK
03.02.2006 10:30
Belgie

Brusel

    BRUSEL - Problémy s prosazením většího příspěvku Evropské unie na rekonstrukci panelových sídlišť na Slovensku a v dalších nových členských zemích připustil po dnešním jednání s komisařkou Danutou Hübnerovou slovenský ministr výstavby a regionálního rozvoje László Gyurovszky.
    "Čekají nás tu ještě dost těžká jednání s dalšími členskými státy a Evropskou komisí," uvedl ministr s tím, že slovenským cílem je získat v příštích sedmi letech na obnovu sídlišť ze společné pokladny 120 až 180 milionů eur.
    Ačkoliv usnesení z prosincového summitu bylo možné vykládat jako zelenou pro rekonstrukce panelových domů, podle návrhu příslušného nařízení, připraveného britskými a rakouskými diplomaty, by tyto aktivity měly zůstat okrajovými. Na bydlení by bylo možné strukturální fondy EU použít jen výjimečně, pouze do tří procent z jednoho domácího operačního programu, a to ještě za podmínky uceleného plánu rekonstrukce městské zástavby. Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko naopak navrhují na sídliště tři procenta z celkového příspěvku ze strukturálních fondů.
    Podle Gyurovszkého by tyto peníze měly posloužit na "komplexní obnovu sídlišť", tedy na úpravy veřejných prostor, obnovu parků, cest a veřejných služeb, namontování kamerových
systémů, opravy a zateplení fasád, jakož i na sociální programy na sídlištích. Výsledkem by měla být vyšší kvalita bydlení a tedy i zvýšení hodnoty bytů v panelácích, i když by evropské peníze nemohly být použity přímo k opravám konkrétních bytů.
    Ale úskalí vidí "v neochotě starých členských zemí přistoupit na takové řešení". Teoreticky se sice lze odvolat na dohody z prosincového summitu, ale "čerta lze najít v detailech", tedy
bude ještě třeba prosadit požadavky nováčků v jednáních "pětadvacítky" a v Evropském parlamentu o konkrétních pravidlech čerpání. "Prostě budeme potřebovat postupovat trpělivě a dost důrazně," usoudil Gyurovszky.
    Z unijní obálky pro léta 2004 až 2006, která pro Slovensko obsahuje více než 1,6 miliardy eur, země loni využila skoro 202 milionů eur. "Situace je dobrá, nemáme tu žádný vážnější problém. Slovensko je s čerpáním na úrovni 24 procent na třetím či čtvrtém místě s nováčky," ujišťoval ministr s připomínkou, že země má čas do konce roku 2008, aby přislíbené peníze využila.
    Vážnější problém však vidí v rozdělení unijní podpory pro výzkum a vědu. Bratislava, kde se odehrává polovina výzkumu, by totiž měla získat jen 12 milionů eur, zatímco zbytek Slovenska až 800 milionů.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
kamery?
Jan Gerych
07.02.06 05:47
zobrazit všechny komentáře