Církev na jihu Čech prodala už 55 far, chystá prodej dalších

Zdroj
Jaroslava Mikešová
Vložil
ČTK
10.03.2010 20:25
České Budějovice

České Budějovice - Farníci, stát, obce a evropské fondy loni investovali do záchrany církevních památek v českobudějovické diecézi 127 milionů korun. Před 12 lety odborníci náklady na odstranění stavební zanedbanosti památek odhadli na 4,5 miliardy korun, ročně se v průměru podaří získat kolem 80 milionů korun. Plynou většinou do obnovy kostelů. Církev však musela prodat na 55 opuštěných farních areálů, stejný osud čeká dalších asi 50, řekl dnes ČTK stavební technik Biskupství českobudějovického František Mrosko.
    Prioritou se na počátku obnovy staly rekonstrukce krovů a střech, žádnému kostelu na jihu Čech už tak nehrozí zkáza. Odhadem na ně putovala více než miliarda korun. Po otevření hranic přispívali na obnovu církevních památek v  jihočeském pohraničí bývalí rodáci žijící dnes v Rakousku a Německu. Zahraniční farnosti přispěly na obnovu kostelů v Přední Výtoni, Zvonkové, Hodňově či v  Polné, dodnes pomoc pokračuje třeba v Pohoří na Šumavě i v dalších obcích.
    Peníze na opravu farských areálů je podle Mroska velmi těžké získat. "Nemáme faráře a mnohé budovy jsou desítky let prázdné, některé využívají školy či obce. Většina far byla postavena za panování Josefa II., který provedl reformu a nové uspořádání farností. Cena dosud prodaných se pohybovala od půl do čtyř milionů korun," uvedl Mrosko. Většinu far koupili a zrekonstruovali rekreanti na letní bydlení, ale také podnikatelé, kteří si v hospodářském zázemí fary vybudovali svá centra či dílny. Dostaly se také do majetku obcí.
    Obnova památek je mnohdy během na dlouhou trať. "Třeba rekonstrukce střechy konventního kostela Obětování Panny Marie na Piaristickém náměstí (v Českých Budějovicích) trvá už deset let a máme teprve polovinu. Na dokončení presbytáře bychom potřebovali asi 1,8 milionu korun a dostali jsme 600.000, nebude tedy dokončena ani letos," konstatoval Mrosko.
    V českobudějovickém dominikánském klášteře, jehož stavba byla zahájena na popud Přemysla Otakara II. v roce 1265, pokračuje obnova křížové chodby a rajského dvora. Ta by mohla být s pravidelným příspěvkem ministerstva a města dokončena v  příštím roce. Cílem projektu je kompletní zpřístupnění všech křídel křížové chodby. Postupně se odstraňují příčky, restauruje se rajský dvůr a kamenné prvky i nástěnné malby. Hotovo je severní a západní křídlo a započalo se s pracemi na jižním.
    Podle památkářů jsou nejvýznamnějším objevem v klášteře tři nástěnné mariánské obrazy. Na jednom z nich Panna Maria Ochranitelka symbolicky opatruje světské a církevní stavy. Pod její levou rukou klečí císař Karel IV. se synem Václavem IV. Dalším překvapením byl nález zřejmě nejstaršího zobrazení Českých Budějovic.

> www.bcb.cz/Fary
0 komentářů
přidat komentář