Podle výrobců izolací je zbytečné dávat ČEZ povolenky zdarma

Vložil
ČTK
28.02.2010 10:35
Praha

Praha - Tři sdružení zastupující firmy z oblasti výroby a instalace stavebních izolací se dnes obrátila na zákonodárce s výzvou, aby zrušili část zákona, kterým loni převedli balík emisních povolenek v hodnotě zhruba 70 miliard korun energetickým firmám. Peníze by podle nich měly jít do úspor, nikoli na "další zvýšení zisku energetickým firmám". Výzvu zveřejnily v  den, kdy ČEZ oznámil, že loni zvýšil čistý zisk o 9,5 procenta na 51,9 miliardy korun. To je nejvyšší zisk v historii společnosti a také nejvyšší zisk jakékoli tuzemské firmy.
    Dát energetickým firmám povolenky zdarma podle mluvčího výzvy, za kterou stojí Asociace výrobců minerální izolace, Cech pro zateplování budov a Sdružení EPS ČR, Svatopluka Bartíka přinese další zvýšení jejich zisku, ale nic pozitivního občanům. "Pro stát to znamená ztrátu možnosti racionálního využití astronomického objemu prostředků. Ztrácíme tím také příležitost podporovat snižování energetické náročnosti budov a průmyslu," sdělil ČTK.
    Předseda Asociace výrobců minerální izolace Libor Urbášek, která výzvu iniciovala, míní, že loňské rozhodnutí zákonodárců je ekologicky i ekonomicky neefektivní a diskriminující. "Abychom mohli vést racionální diskuzi o nejlepším možném využití výnosu z povolenek, je nejprve třeba tuto část legislativy zrušit. Na diskuzi a přijetí rozumného a spravedlivého zákona máme ještě dost času,” uvedl.
    Příležitost zrušit přílepek, kterým do zákona o spotřební dani zákonodárci včlenili ustanovení o nakládání s povolenkami, budou mít podle Bartíka poslanci v březnu při projednávání návrhů novelizace zákona o  obchodování s emisními povolenkami.
    Z výnosů za prodej emisních kreditů ve výši 17 miliard korun nyní ministerstvo životního prostředí financuje zateplování domů a výměnu kotlů za čistší zdroje tepla pro domácnosti. Program Zelená úsporám má fungovat do roku 2012.
    Podle novely zákona o  spotřebních daních, kterou i s přílepkem sněmovna přijala loni, budou energetické firmy výměnou za povolenky zdarma muset investovat část peněz do modernizace výroby elektřiny. Návrh na část emisních povolenek zdarma se do ní dostal během projednávání ve sněmovně. Vznesl ho předseda hospodářského výboru Oldřich Vojíř, exministr průmyslu Martin Říman (oba ODS) a stínový ministr průmyslu ČSSD Milan Urban. Proti jejich návrhům protestovali především zástupci ekologických organizací.

> www.rozumneaspravedlive.cz
0 komentářů
přidat komentář