Oprava Karlova mostu v Praze se blíží, začne možná v červenci

Zdroj
Michal Burian
Vložil
ČTK
01.02.2006 18:35
Praha

PRAHA - Oprava Karlova mostu v Praze se blíží. Práce na rekonstrukci prvořadé památky by podle primátorova náměstka Jana Bürgermeistra (ODS) mohly začít v červenci. Jak dlouho potrvají, zatím není známo. Hovoří se předběžně o dvou letech. Už dříve dělníci zajišťovali dva pilíře na malostranské straně mostu, nyní už jsou důkladně zakotveny.

K hlavním pracím na mostě budou patřit položení izolace proti vodě a nové řešení rozvodů tak, aby ji nepoškozovaly. Musí se také zlepšit odvětrání mostu. Projekt je v podstatě hotov, připravují se podmínky výběrového řízení na firmu, která práce provede, řekl dnes ČTK Bürgermeister.
V dohledné době bude také vydáno stavební povolení. "Někdy v červnu můžeme mít dodavatele, někdy v červenci můžeme zahájit práce," uvedl náměstek. Doba oprav podle něho vzejde z výběrového řízení. "Budeme jednoznačně upřednostňovat kvalitu, dobu záruky a podmínku zachování byť omezeného provozu na Karlově mostě," zdůraznil Bürgermeister.
Mnohem déle než oprava mostovky patrně potrvá výměna poškozených kamenů zdiva. Bürgermeister soudí, že termín pro tyto práce by neměl být vůbec stanoven. "Až odborníci řeknou, že kámen je zdravý, tak se přestane," uvedl. Uvažuje se dokonce o tom, že se v jednom z mostních oblouků otevře dílna, v níž by kameníci pracovali. Mohla by to být i turistická atrakce.
Z hlediska stability bylo podle některých odborníků nejdůležitější ukotvit dva pilíře, které nebyly ošetřeny po povodni v roce 1890. Nové základy už mají.
Pro výměnu kamenného zdiva se uvažuje o otevření lomu, v němž by se těžil materiál stejný jako ve středověku. Bürgermeister dnes uvedl, že místo už odborníci našli, nechtěl ale říci, kde. Zda se lom skutečně otevře, prý bude záviset na rozhodnutí expertní komise a radních.
Ke Karlovu mostu by chtěl magistrát zřídit stálou expozici. Lidé by si v ní mohli prohlédnout například cenné věci, které byly nalezeny při průzkumech pod mostem. Našly se třeba dlaždice z Juditina mostu, který se zřítil při povodni v roce 1342. Potápěči objevili také torzo anděla ze sousoší svatého Václava s anděly, které ve vodě leželo přes 200 let, a další cennosti.
Podle Bürgermeistra by výstava mohla být v galerii na Křižovnickém náměstí v prostorách, v nichž jsou pozůstatky Juditina mostu. Náměstek věří, že se městu podaří dohodnout se na tom s vlastníkem i nájemcem. "Vypadá to velmi nadějně," dodal.
0 komentářů
přidat komentář

Související články