Plzeň, město řek, již čtvrtým rokem připravuje revitalizaci svých nábřeží

Zdroj
Útvar koncepce a rozvoje města Plzně
Vložil
Tisková zpráva
25.02.2010 15:00
Řeka Mže v Plzni-Radčicích
foto: Pavlína Červená
Plzeň, jedinečná svou polohou na březích řek Úhlavy, Úslavy, Radbuzy a Mže, již čtvrtým rokem pokračuje v přípravě studií pro revitalizaci nábřeží svých toků. S tématem se zapojila také do mezinárodního projektu REURIS (Revitalization of Urban River Spaces). Co všechno je již dokončeno a co se připravuje pro letošní rok, o tom se dozvěděli všichni návštěvníci úterní večerní prezentace na plzeňské radnici.


„Příprava podkladů pro projekt revitalizace nábřeží plzeňských řek začala v roce 2007. Navázali jsme na myšlenku zpřístupnění řek a jejich zapojení do života občanů, vycházející ze studie „Plzeň – sportovně rekreační trasy v údolích řek – greenways“. V roce 2008 jsme zpracovali první komplexní studii revitalizace nábřeží řeky Úslavy, o rok později řeky Mže. Tyto územní studie prověřily veškeré dostupné podklady a související záměry, limity využití území údolních niv z hlediska ochrany přírody či ochranných pásem technické infrastruktury. Na základě těchto dokumentací se poté určily významné lokality a pro ně bylo navrženo detailní urbanistické nebo krajinářské řešení,“ vysvětluje Pavlína Červená z Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně.

Zkušenosti z oblasti revitalizace vodních toků sdílí město také na mezinárodní úrovni. V rámci projektu REURIS (Revitalization of Urban River Spaces), který potrvá do srpna 2011, získává pro Plzeň nejen finanční prostředky z Evropské unie, ale i cenné zkušenosti od dalších sedmi partnerů z Německa, Polska a České republiky.

REURIS = Revitalization of Urban River Spaces (září 2008 až srpen 2011)
  • projekt v rámci Operačního programu Nadnárodní spolupráce CENTRAL EUROPE
  • zaměřen především na zpracování základních principů revitalizace řek, přípravy projektové dokumentace, hledání vhodných metod projednávání a financování výsledných návrhů
  • 8 partnerů – Ústřední báňský institut Katowice (vedoucí partner, Polsko), Útvar koncepce a rozvoje města Plzně (Česká republika), město Brno (Česká republika), město Katowice (Polsko), město Bydgoszcz (Polsko), univerzita Lipsko a agentura Aufbauwerk Lipsko (Německo) a město Stuttgart (Německo)
  • Plzeň se zapojila prostřednictvím Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně, příspěvkové organizace
  • více na http://ukr.plzen.eu (Kapitola Mezinárodní projekty/Probíhající/REURIS a Rozvojové projekty/Městské projekty/Revitalizace nábřeží řek)
  • mezinárodní stránky projektu najdete na http://www.reuris.gig.eu/en/home.html
0 komentářů
přidat komentář