Prostějov plánuje nákladné úpravy budovy nové radnice

Vložil
ČTK
25.02.2010 09:50
Prostějov

Prostějov - Opravy v řádu až desítek milionů korun čekají v  příštích letech secesní budovu prostějovské nové radnice. Město je plánuje v  souvislosti se stoletým výročím jejího otevření. Úpravy se budou týkat především zastaralé infrastruktury, přesnější odhad nákladů bude znám až po dokončení stavebních dokumentací. Novinářům to řekl místostarosta Miroslav Pišťák (ČSSD).
    Budova s charakteristickou 66 metrů vysokou věží a orlojem dominuje centrálnímu náměstí T. G. Masaryka. Podle architektonického návrhu Karla Huga Kepky se začala stavět v roce 1909 a dokončena byla o pět let později. "Radnice bude mít 100 let. To znamená, že třeba rozvody vody nebo elektřiny odpovídaly svou kvalitou tehdejší době, ale dnes už jsou nároky daleko vyšší," uvedl Pišťák.
    Město by proto do roku 2014, kdy nová radnice jubileum oslaví, chtělo vyměnit zastaralé sítě a provést i další úpravy, včetně například částečné výměny omítek. "Necháváme si mimo jiné zpracovat projektové dokumentace a od toho se bude odvíjet konkrétní představa o penězích, které investujeme," řekl místostarosta. Náklady by se podle něj mohly vyšplhat až na desítky milionů.
    První fáze oprav je plánována už na jaro letošního roku. Týká se vstupu do radniční budovy, kde se počítá se vznikem sociálního zázemí a bezbariérovým vstupem na finanční odbor. Město to přijde na zhruba 1,2 milionu korun.
0 komentářů
přidat komentář