Praha hledá nájemce, který opraví Colloredo-Mansfeldský palác

Zdroj
Michal Burian
Vložil
ČTK
01.02.2006 11:30
Praha

    PRAHA - Pražský magistrát hledá nájemce Colloredo-Mansfeldského paláce v Karlově ulici v centru města. Investor by měl památku opravit a spravovat ji. Nabídku podalo sedm uchazečů, čtyři z nich postoupili do dalšího kola soutěže. Kdy by mohlo být výběrové řízení uzavřeno, zatím není jasné. Radní Pavel Klega (ODS) odhaduje, že to budou řádově měsíce.
    "Není to objekt, který by bylo možné vyřešit jednoduchým způsobem," řekl dnes ČTK Klega. V předběžném kole zájemci předkládali záměry, jak by palác využili. Nyní mají své plány potvrdit a přidat také ekonomické podmínky. "Uvidíme, jaké přijdou nabídky. Budou-li kvalitní, budeme se jimi zabývat, pokud nebudou kvalitní, máme možnost soutěž zrušit," uvedl radní.
    Barokní palác měl od roku 1994 v pronájmu nadační fond Polyhymnia. Zavázal se, že památku do deseti let opraví. Magistrát však už před sedmi lety uvedl, že budova není udržována a chráněna před znehodnocením. Město potom smlouvy rozvázalo a následně vyhlásilo soutěž.
    Celý proces se podle Klegy zdržel kvůli tomu, že nebylo vyjasněno nakládání s byty, které v paláci jsou. Podmínka města je podle něho ta, že budou zachovány. V bytech ale bydlí nájemníci a město nechce, aby se dostali do vztahu s investorem.
    "Nájemní smlouvy mají uzavřeny s městem," zdůraznil radní. Magistrát bude s nájemníky jednat o náhradním bydlení, dodal.
    Náklady na opravu barokního paláce nyní nejsou známy. Podle Klegy mají odhad ceny rekonstrukce předložit účastníci soutěže. Před více než deseti lety se hovořilo o 250 milionech korun.
    V současnosti jsou prostory paláce na Královské cestě blízko Karlova mostu využívány pouze na základě krátkodobých smluv, které lze podle Klegy rychle vypovědět. Je to prý lepší, než kdyby tam nebylo nic.
0 komentářů
přidat komentář

Související články