V dubnu se začne opravovat jezdecká socha Žižky na Vítkově

Zdroj
Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
18.02.2010 16:50
Praha

Praha - V dubnu se začne opravovat monumentální jezdecká socha Jana Žižky z Trocnova na pražském Vítkově. Rekonstrukce, která si vyžádá náklady ve výši 30 milionů korun, potrvá do listopadu příštího roku. ČTK to řekla mluvčí Národního muzea Radka Schusterová. Socha je součástí Národního památníku na Vítkově, který byl loni po rekonstrukci otevřen.
    Podle Schusterové je uvnitř sochy dlouhodobě vlhko, které způsobuje korozi bronzového pláště a ocelových prvků. "V současné době dosáhlo poškození sochy takové míry, že je nutné přistoupit k bezodkladné generální opravě," uvedla Schusterová.
    Restaurování sochy se ujme firma Houska a Douda, kterou muzeum vybralo ve výběrovém řízení. Podle Schusterové stejná firma pracovala v minulosti také na opravě trigy na budově Národního divadla nebo jezdecké sochy Jiřího z  Poděbrad. Zatím není jasné, jestli bude socha rekonstruována na místě, nebo bude přenesena do atelieru. "O tom bude rozhodnuto až po detailním restaurátorském průzkumu," poznamenala Schusterová.
    Bronzový pomník podle Schusterové patří mezi největší sochy svého druhu na světě - je vysoký devět metrů, i s podstavcem pak 22 metrů, široký pět a dlouhý 9,6 metru a váží 16,5 tuny. Socha byla odlita v roce 1946 v Maškově slévárně v Karlíně podle návrhu sochaře Bohumila Kafky. Pomník byl odhalen 14. července 1950 v den 530. výročí bitvy na Vítkově.
    Národní muzeum už do opravy památníku na Vítkově investovalo asi 321 milionů korun. Památník od podzimu slouží jako muzeum českých a československých moderních dějin. Součástí je také Hrob neznámého vojína, který se nachází pod sochou Žižky.
    Památník vznikl ve 30. letech 20. století jako připomínka vzniku Československa a hrdinství legionářů z první světové války. V jeho prostorách například zasedal parlament, později sloužil jako mauzoleum komunistických předáků. Jejich ostatky byly po roce 1989 předány příbuzným nebo uloženy do hromadného hrobu na Olšanech.
0 komentářů
přidat komentář