Místním obyvatelům se nelíbí projekt domu ve Stínadlech

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
18.02.2010 17:40
Praha

Praha - Lidé žijící v centru Prahy v okolí kostela sv. Haštala nesouhlasí s tím, aby na jednom z mála zelených pozemků v oblasti vyrostl nový dům. Proti je i radnice Prahy 1, památkáři ale k návrhu nemají námitky.
    Plocha na nároží ulic U Obecního dvora a Ve Stínadlech, na které by měl dům vyrůst, byla vedena jako stavební pozemek již od dob pražské asanace. Pozemek s plochou něco přes 200 metrů čtverečních patřil magistrátu a byť Praha 1 žádala o jeho svěření, magistrát jej před dvěma lety prodal za 25 milionů korun.
    V současné době je projekt novostavby v územním řízení, které předchází řízení o stavebním povolení. "V pátek se uskuteční místní šetření, což je poslední možnost podat připomínky. Budeme dělat všechno pro to, abychom zabránili devastaci Haštalského náměstí," řekl dnes ČTK Tomáš Vaverka ze Spolku občanů a přátel čtvrti Na Františku, který proti výstavbě vystupuje.
    Společnost Luma, která pozemek koupila, původně chtěla stavět hotel. To radnice Prahy 1 zamítla a Luma nyní chce stavět bytový dům. Ani s tím zatím radnice nesouhlasí, nelíbí se jí podoba projektu a podle starosty Filipa Dvořáka investor "neprokázal vhodnost svého záměru vzhledem k prostorovým podmínkám místa". Radnice říká, že se na ní obracejí obyvatelé se žádostmi, aby zasáhla. Nemá ale žádné nástroje, jak projekt zastavit.
    Autoři projektu ale míní, že objekt určený pro trvalé bydlení přispěje ke snaze udržet funkci bydlení v  této lokalitě, ohrožené úbytkem obyvatel. "Objekt se svým okolím harmonicky komunikuje užitím klasických stavebních materiálů a přiměřeným měřítkem členění fasád. Sedlová střecha s pálenou krytinou splyne se střešní krajinou okolí," sdělil dnes ČTK zástupce společnosti KRR Architektura. Záměr dostavby proluky je podle něj navržen v souladu s platnou legislativou a svou objemovou a prostorovou skladbou respektuje prostor Pražské památkové rezervace.
    Starosta Dvořák dnes říká, že se v uplynulých letech Praha 1 snažila o  převod pozemků od magistrátu, chtěla "ve Stínadlech" zachovat zeleň. Pozemky jsou v územním plánu určeny k zastavění, podle Dvořáka, ale i podle kritiků stavby z řad obyvatel, ale není jejich dispozice pro výstavbu vhodná. Pozemek je malý, a to by mohlo vést stavebníka k příliš velké hmotě stavby. Dvořák ale v  době, kdy se pozemek prodával, byl nejen radním za Prahu 1, ale také členem zastupitelstva. "Pravděpodobně tedy hlasoval pro prodej pozemku," upozorňuje Vaverka.
    Součástí stavby by měla být i tři podzemní podlaží. Sdružení se obává nejen toho, že zásahem může být narušeno archeologicky bohaté podzemí v  lokalitě, ale i narušení nestabilního podloží. "Podzemí v místě tvoří naplaveniny, neustále jimi protéká voda a projekt neřeší vliv domu na okolní stavby," míní Vaverka.
10 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
krr architektura
arch
19.02.10 07:24
soutěž
asterix
20.02.10 11:45
ad soutěž
20.02.10 05:04
parcela
asterix
20.02.10 07:20
zobrazit všechny komentáře