Přednášky v čističce upozorní na průmyslové památky

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
13.02.2010 12:15
Praha

Praha - Ve staré čistírně odpadních vod v Praze Bubenči se 25. února uskuteční blok přednášek s názvem Nebojme se industriálu. Cílem pořadatelů je upozornit na památky průmyslové architektury, které jsou také dokladem historie a kulturního dědictví, avšak vedle tradičních kulturních památek stojí stranou zájmu veřejnosti.
    Přednáškové odpoledne pořádá Ekotechnické muzeum, které sídlí právě v bývalé čističce, a Národní památkový ústav. Přednášejí architekti David Vávra, Tomáš Šenberger a Pavel Prouza. Součástí programu bude také možnost navštívit dosud nevyužívaný prostor hlavní provozní budovy, která se mění v expozici kávy a industriální kavárnu. Zájemci o účast na přednáškách by si měli do 19. února rezervovat místa na tiskovém oddělení NPÚ v  Praze.
    NPÚ se na průmyslové památky chce v první polovině letošního roku více zaměřit, tématem jeho mediální kampaně jsou ohrožené památky a mezi nimi je industriálních staveb velké procento. Architektura upomínající na průmyslové období stojí nejen na okraji zájmu laické veřejnosti, ale jednotní v názoru na jejich ochranu nejsou ani odborníci. Někteří navíc velmi snadno podléhají tlaku developerů, neboť ti někdejší průmyslové areály vidí jako snadnou možnost zisku nových stavebních pozemků. Proto ochránci industriálu vítají ekonomickou krizi, která developery nutí šetřit a neskupovat a později nebourat další stavby.
    Zachránit průmyslové stavby často nezmůže ani jejich prohlášení za kulturní památku, byť je pak jejich přestavba či zbourání těžší. Z přibližně 40.000 nemovitých kulturních památek v Česku je průmyslových památek kolem 3000.
    Přestože se zejména v posledním desetiletí povědomí široké veřejnosti i  některých stavitelů o hodnotách industriální architektury zvýšilo, zmizelo během této doby 130 průmyslových objektů a areálů. A bourají se stavby v samém centru Prahy, tedy městské památkové rezervace zapsané na seznam UNESCO, například tiskárna v Opletalově ulici. V tomto případě majitel objektu zboural kulturní památku - a ministerstvo poté na jeho žádost památkovou ochranu z domu sejmulo, neboť již nebylo co chránit.
    Na průmyslové památky a možnosti jejich nového využití již osm let upozorňuje pražské bienále Industriální stopy, díky němuž se o průmyslové architektuře více mluví. Několik takových staveb je i na seznamu národních kulturních památek, tedy ve společnosti třeba českých korunovačních klenotů. Tento týden se mezi ně dostala i bubenečská čistička.
0 komentářů
přidat komentář