Univerzita dostane bývalé squaty Milada a Miluška

Zdroj
Adéla Klimešová
Vložil
ČTK
10.02.2010 13:45
Praha

Praha - Bývalé pražské squaty Milada a Miluška nabídne ministerstvo školství (MŠMT) zdarma Univerzitě Karlově. Škola tu chce vybudovat nové budovy pro své fakulty, v sousedství vil už má studentské koleje. ČTK to sdělil mluvčí univerzity Václav Hájek. Zatím se však neví, kdy se začne se stavbou a kdo nové školní budovy zaplatí. Obě chátrající vily na pomezí Tróje a Holešovic ještě loni obývali squatteři. Budovy i pozemky pod nimi přitom patří Ústavu pro informace ve vzdělávání, který spadá pod ministerstvo školství
    "Paní ministryně rozhodla, že majetek má být využit pro účely vzdělávání, v žádném případě ne pro komerční účely. Tyto dva objekty budou nabídnuty k bezúplatnému převodu Univerzitě Karlově, jíž by měly sloužit pro její další rozvoj, který reprezentuje významný veřejný zájem," potvrdila mluvčí MŠMT Kateřina Böhmová. Nemovitosti prý škole nabídnou do konce února, převod ještě musí schválit ministerstvo financí a také akademický senát a správní rada univerzity.
    S lokalitou zvanou Pelc-Tyrolka se přitom už v 70.letech minulého století počítalo na výstavbu univerzitního kampusu. V roce 1993 pak byla v architektonických plánech města stavba Matematicko-fyzikální fakulty a humanitních fakult. Škola však tenkrát na realizaci neměla peníze.
    V sousedství vily Milada už má univerzita také studentské koleje, je zde i  chátrající menza. Tu chce škola zrekonstruovat na nové sídlo Fakulty humanitních studií. Zatím se však neví, kdy by mělo budování nového univerzitního areálu na Pelc-Tyrolce začít, ani jak by se nákladné rekonstrukce platily. "Univerzita Karlova se po předání seznámí se stavem objektů a pozemků a rozhodne o dalších krocích," sdělil mluvčí školy Hájek.
    Prvorepubliková vila Milada byla opuštěna v roce 1988. Objekt pak chátral, od roku 1997 jej obývali squatteři. Často zde pak pořádali různé koncerty, protirasistické festivaly nebo promítání filmů. Protože si však prý lidé z okolních domů stěžovali na hluk a nepořádek, nechal loni v červnu vlastník nemovitosti - Ústav pro informace ve vzdělávání - objekt za asistence policie vyklidit. Vila Miluška se nachází asi 200 až 300 metrů od Milady. Celková rozloha pozemku je zhruba tři hektary.

Související články