Brno hledá sochu pro druhý "brněnský Slavín", vypíše soutěž

Vložil
ČTK
09.02.2010 21:45
Brno

"Nové místo, které bude vytvořeno, je jako novostavba, nemá duši." Daniel Rychnovský (KDU-ČSL)
Brno - Brněnská radnice zakládá na Ústředním hřbitově druhé čestné pohřebiště. To první, kde jsou uloženy například ostatky skladatele Leoše Janáčka, vědce Johanna Gregora Mendela, speleologa Karla Absolona i dirigenta Gustava Broma, je plné. Podle primátorova náměstka Daniela Rychnovského (KDU-ČSL) by v centru nového "brněnského Slavína" měla být socha. Radnice na její podobu vypíše architektonickou soutěž, řekl dnes novinářům.
    Nové čestné pohřebiště vzniká na Ústředním hřbitově vedle rozptylové loučky. Podle Rychnovského už je tam několik prvních hrobů. V budoucnu mají tvořit kruh, uprostřed něhož má stát socha. Její podobu nechá radnice na výtvarnících. "Zadání bude takové, aby to byl pietní prostor, který by navozoval slavnostní atmosféru," uvedl náměstek. Peníze na soutěž podle něj v městském rozpočtu jsou, a to na záměr Sochy pro Brno.
    Starší a už zaplněné čestné pohřebiště tvoří dva soustředné kruhy. Radnice o prostor pečuje. Žádný prvek uvnitř není, podle Rychnovského má však místo už z podstaty genia loci. "Brňané to takto sdílejí, vědí, že toto je brněnský Slavín. A nové místo, které bude takto vytvořeno, je jako novostavba, nemá duši. Je potřeba mu duši vdechnout a prostor označit jako pokračování brněnského Slavínu," uvedl s tím, že socha má ke slavnostnosti a pietě místa přispět.
    Záměr na vyhlášení výtvarné soutěže na novou sochu projednají zastupitelé v komisích. Pak se věcí bude zabývat rada. Brněnská radnice se sochám v posledních letech věnuje. Nová skulptura ozdobila například Zelný trh, kde v divadle Reduta před téměř 250 lety hrál jako dítě skladatel Wolfgang Amadeus Mozart. U Mahenova divadla by se měla objevit socha upomínající na vynálezce Thomase Alvu Edisona, na Moravském náměstí socha spravedlnosti.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Petr
10.02.10 04:35
zobrazit všechny komentáře

Související články