V blízkosti Plečnikova kostela se plánují garáže

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
09.02.2010 21:35
Praha

Praha - Plány na výstavbu podzemních garáží na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad se pravděpodobně nezmění ani poté, co byl tamní kostel Nejsvětějšího Srdce Páně od slavného architekta Josipa Plečnika prohlášen za národní kulturní památku. Třípatrové garáže by přitom měly stát blízko kostela. "My tvrdíme, že kostel nemá s garážemi žádnou souvislost," řekl ČTK mluvčí Prahy 3 Jan Sotona.
    Praha 3 dlouhodobě hledá místo pro vybudování podzemních garáží, uvažovala o malém Škroupově náměstí či dokonce o zahradě základní školy na Jarově. Plány na garáže na náměstí Jiřího z Poděbrad už pokročily, ve druhé polovině loňského roku začalo územní řízení pro jejich výstavbu.
    Podle některých názorů není již dnes statika kostela vyhovující mimo jiné proto, že pod kostelem vede trasa metra A a zároveň i někdejší historický potok Kanálka svedený do podzemního koryta. Stavební jáma má být pouze několik metrů od východní zdi kostela.
    Podle Prahy 3 ale výstavba garáží kostel nijak nepoškodí. Podzemní garáže nijak nezasahují do statiky kostela, stavba nebude mít na kostel žádný vliv ani ze stavebního hlediska, ani z hlediska vytížení místa, uvedl Sotona. Stavba i výjezd z budoucích garáží jsou podle něj situovány tak, že dění před kostelem a v něm žádným způsobem neovlivňují.
    Stavba podle mluvčího prošla veřejnou diskusí a byla podle připomínek veřejnosti několikrát upravena. Radnice plánuje zrušit část parkovacích stáních na ulici, což podle mluvčího po dokončení garáží pod zemí povede ke zklidnění celé lokality. Výstavbu prý Praha 3 konzultovala i s místní farností.
    S výstavbou garáží nesouhlasí Strana zelených na Praze 3, obává se toho, že akce neúnosně zatíží obecní rozpočet Prahy 3 stamilionovými částkami a že garáže přivedou do místních ulic další dopravu, která zvýší hlučnost a naruší atmosféru místa.
    "Apelujeme na památkový úřad, aby využil zvýšení závažnosti památkové ochrany s plánovanými garážemi sousedícího kostela, a stavbu garáží v  jeho těsné blízkosti nepovolil," sdělil dnes ČTK Ondřej Rut, zastupitel Prahy 3 za Stranu zelených.
    Kostel postavený slovinským architektem Plečnikem, který se v Česku proslavil zejména jako autor úprav Pražského hradu, se stal dominantou Vinohrad i významnou součástí panoramatu Prahy. Bývá označován za nejvýznamnější českou sakrální stavbou 20. století. Vysvěcen byl 8. května 1932. Dnes ho vláda spolu s třemi desítkami památek prohlásila za národní kulturní památku.
0 komentářů
přidat komentář