V regionech je sedm nových ředitelů památkářů, tři zůstali

Zdroj
Petr Veber
Vložil
ČTK
31.01.2006 00:55
Praha

PRAHA - Národní památkový ústav má po dvou měsících opět ředitele všech deseti dosavadních odborných územních pracovišť. O jejich obsazení dnes rozhodl nový generální ředitel Tomáš Hájek. Sedm osob je nových, z původních pracovníků na svých pozicích po konkurzu zůstali jen tři. Pro sladění s krajským uspořádáním státu musí však vzniknout ještě několik nových pracovišť.

"Do konce týdne podepíši listiny, které umožní jejich zřízení v Liberci a v Kroměříži pro Zlínsko, v další fázi bude následovat Loket pro Karlovarský kraj," řekl dnes ČTK Hájek. Chybět pak ještě bude uvažované pracoviště v Telči pro kraj Vysočina a vyjasnit podle něj bude rovněž potřeba dosavadní pokrytí Pardubického a Královéhradeckého kraje jediným pracovištěm.
Ministr kultury Vítězslav Jandák odvolal všech deset ředitelů loni v prosinci společně s "jednodenním" ředitelem celého ústavu Zdeňkem Novákem, svým někdejším náměstkem. Chtěl, aby pozice obhájili. Zejména představou, že se tak stane během několika málo dní, vzbudil však tehdy v odborných kruzích rozporné reakce. Konkurz nakonec prodloužil. Přihlásil se jak Novák, který však neuspěl, tak všichni ředitelé územních pracovišť.
Po doporučení výběrové komise jmenoval Hájek z dosavadních ředitelů znovu Michaela Zachaře pro Prahu, Miloše Kadlece v Sychrově na Liberecku a Pavla Konečného v Olomouci.
Pro územní pracoviště Střední Čechy se sídlem v Praze nově jmenoval Jiřího Skalického, v Českých Budějovicích Tomáše Peka, v Ústí nad Labem Jiřího Polanského, pro územní pracoviště Pardubice Ivu Lánskou a v Brně Petra Kroupu. Na další dvě místa doporučila komise generálnímu řediteli vybrat osoby vlastním rozhodnutím. Hájek tak v Plzni jmenoval Alenu Svobodovou a v Ostravě Igora Krčmáře.
Dosavadní plzeňský ředitel Tomáš Wizovský je komisí doporučen do Lokte. Kadlec by se měl podle Hájka později stát ředitelem libereckého pracoviště a pro Kroměříž vypíše ústav výběrové řízení.
0 komentářů
přidat komentář