Sociální byty budou zřejmě až do 90 m2, domy do 150 m2

Vložil
ČTK
31.01.2006 00:50
Praha

PRAHA - Do kategorie sociálního bydlení by zřejmě mohly spadat byty s podlahovou plochoud do 80 až 90 metrů čtverečních a domy do 150 metrů čtverečních. Další podmínkou bude, aby se na jejich výstavbě podílel stát, například podporou hypoték nebo stavebního spoření. Naopak cena bytu by neměla být rozhodující, řekl dnes ministr pro místní rozvoj Radko Martínek. Sociální by podle něj mohlo být zhruba 70 procent nové výstavby.

U takzvaného sociálního bydlení bude moci ČR zachovat nižší (pětiprocentní) sazbu daně z přidané hodnoty i po roce 2007, kdy zřejmě skončí všeobecná výjimka na novou bytovou výstavbu. Vláda se tak chce vyhnout nárazovému zdražení bytů poté, co se rozhodla nevetovat dohodu ministrů financí EU, podle které bude bytová výstavba daněna základní sazbou DPH, tedy v případě ČR 19 procenty.
Zařazení do kategorie sociální bude kombinací dvou kritérií. Prvním bude velikost podlahové plochy bytu a druhým podpora státu. Dnes je třetina nově stavěných bytů přímo podporována ministerstvem nebo fondem rozvoje bydlení. Další více než třetinu výstavby stát podporuje tím, že umožňuje u hypoték odečíst úroky z daňového základu, nebo že podporuje stavební spoření.
V novém rodinném domě představovala podle údajů ČSÚ v roce 2004 celková podlahová plocha 152 metrů čtverečních, v novém bytě v bytovém domě to bylo 67 m2.
Odborníci míní, že se zařazení výstavby většiny nových bytů a rodinných domů do snížené sazby na základě jejího převedení do sociální politiky státu projeví dalším růstem složitosti daňového systému a větším prostorem pro daňové úniky.
Analytik Patria Finance David Marek upozornil na to, že nižší sazba DPH supluje vysoké tržní nájemné. Při zmírnění či odstranění regulace nájemného není nutné pokračovat v tak rozsáhlé podpoře vlastnického bydlení jako nyní, včetně nízké sazby DPH na bytovou výstavbu, dodal.
"Podpora stavebního spoření je diskutabilní nástroj, zvláště když se míjí účinkem a především slouží jako dotace úspor. Podpora hypoték je ještě spornější případ. Půjčování peněz z privatizace skrze půjčky Státního fondu rozvoje bydlení je už jednoznačně špatně," podotkl.
Dvě sazby na stejnou věc budou prostorem k daňovým únikům, uvedl Petr Mach z Centra pro ekonomiku a politiku. Opatření prý povede také k pokřivení trhu. Subjekty na trhu se přizpůsobí a budou mít tendenci nabízet většinu bytů jako tzv. sociální bydlení, aby se vešly do dané definice.
Prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek řekl, že počká na nové vymezení sociálního bydlení. "Zatím si neumím představit, jak by do něj mohly být zahrnuty třeba rodinné domky, jak slibuje premiér," podotkl. Rozhodně lze podle něj čekat, že se stavební firmy zaměří na výstavbu toho typu bydlení, které zůstane ve snížené sazbě.
To, zda se stavební firmy při výstavbě přizpůsobí kritériím pro sociální byty, bude podle mluvčího Skansky Ondřeje Šucha záležet až na jejich definitivním znění. Připomněl ale, že se projekty připravují několik let dopředu.
Návrh na stanovení přesných kritérií by mohl jít za 14 dní do vlády. Zejména bude nutné určit podmínky u hypoték a úvěrů ze stavebního spoření.
Předpisy EU umožňují trvale používat sníženou sazbu DPH u výstavby a oprav bytů a obytných domů, pokud je přítomen sociální aspekt. Zboží a služby, na které lze uplatnit sníženou, nejméně pětiprocentní sazbu DPH, jsou vypočítány v tzv. příloze H ke směrnici o DPH; je to celkem 17 položek. Devátá z nich zní: dodávky, výstavba, obnova a změny bytů a domů poskytované jako součást sociální politiky.
Je na členských státech, jakou úpravu v domácích předpisech zvolí a jak do ní vtělí sociální aspekt, řekla mluvčí EK Maria Assimakopuluová. Zásadně platí, že nemůže jít o luxusní byty nebo vily. Komise bude podle ní pouze zkoumat, zda legislativa není v rozporu s jinými předpisy EU a zda je v ní sociální prvek zachován.
0 komentářů
přidat komentář