Vize brněnského sportovního areálu Ponava je nereálná

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
27.01.2010 22:35
Brno

Brno - Vize sportovního areálu Ponava, jak ji v Brně prosazovaly minulé městské rady, je podle současného primátora Romana Onderky nereálná. Kdyby ji radnice chtěla uskutečnit, na desítky let by se zadlužila. Samotné plánovaní, příprava staveb a nutné výkupy pozemků by navíc zabraly nejméně deset let, řekl dnes ČTK primátor.
    V území Ponava měl vzniknout sportovní a volnočasový areál. Na místě je dnes zchátralý fotbalový stadion, který chce radnice opravovat, a zanedbaný plavecký stadion, který plánuje přestavět na akvapark. Součástí areálu Ponava měl být kromě menších sportovišť, jako jsou tenisové kurty, i hokejový stadion. Kdysi na místě stával, jeho torzo radnice nechala v tomto volebním období zbořit.
    Podle Onderky musí pozemky pod bývalým stadionem teprve najít využití. Radnice by prý měla vypsat architektonickou a urbanistickou soutěž, to je však úkol pro příští vedení Brna, které vzejde z podzimních voleb. "Uvažoval jsem jeden čas o tom, že bychom toto území řešili s panem architektem (Janem) Kaplickým. Uvažovalo se tam o poměrně vysoké budově, až bych řekl mrakodrapu," popsal Onderka. Podle něj z  komplexu měla vést lávka pro pěší do lužáneckého parku. Se smrtí Kaplického však plány vzaly zasvé.
    Zastánci projektu Ponava chtěli na tomtéž místě znova postavit hokejovou halu. Onderka je však proti a plánuje víceúčelovou sportovní halu s ledem pro hokej postavit na západě Brna nedaleko kampusu Masarykovy univerzity. Podle něj je investice do víceúčelové haly efektivnější a hospodárnější. "Nemám povědomí o tom, že by se v Evropě v posledních pěti letech postavila samostatná hokejová hala, a to s ohledem na provoz," řekl Onderka. Víceúčelovou halu lze využít i na pořádání koncertů a dalších akcí. V tom případě však musí mít samostatné parkování.
    Právě parkování je podle primátora spolu s dopravní obslužností areálu největším nedostatkem vize Ponava. Její zastánci argumentují, že hokej a fotbal se téměř nikdy nehrají naráz a jedno parkoviště by tak oběma halám stačilo. Podle primátora by však víceúčelová hala byla využívána celoročně, navíc předpisy sdílení parkovišť neumožňují.
    "Bylo by potřeba postavit tolik parkovacích míst, jako by se ve všech stadionech konaly akce zároveň," uvedl. Podle něj by se v součtu s plaveckým stadionem, kurty a hotelem muselo počítat se 60.000 návštěvníky. "Dostáváte se do pozice, že jdete (s parkovištěm) pět pater pod zem. Do toho žádný investor nepůjde," uvedl Onderka.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
parkovani
28.01.10 08:46
akvapark
Ing.arch. Josef Myslivec
28.01.10 12:45
brno
ludvik
29.01.10 06:34
zimni stadion
paja
19.03.10 11:28
bludy
paja
19.03.10 11:41
zobrazit všechny komentáře

Související články