NPÚ vyhlásil kampaň na ochranu ohrožených památek

Vložil
ČTK
26.01.2010 12:45
Praha

Ostrava - bývalá městská jatka
Praha - Národní památkový ústav (NPÚ) vyhlásil mediální kampaň na ochranu ohrožených památek. V seznamu jich má NPÚ přes 700. V plánu jsou přednášky v Praze i v regionech, vycházky po ohrožených památkách a prezentace. Akce navazuje na předchozí mediální kampaň z podzimu loňského roku, tehdy se NPÚ zaměřil na industriální památky. Garant nynější kampaně Miloš Solař dnes novinářům řekl, že mezi nejohroženější památky patří skupiny staveb v opuštěných sídlech, například kostely, kaple, synagogy, ale také sýpky, hospodářská stavení, chlévy, letohrádky nebo tvrze.

    "Kampaň spočívá v tom, abychom upozornili veřejnost na ohrožené památky, na to, že jsou tu objekty, které vyžadují naši pozornost a naši péči," řekla ČTK ředitelka NPÚ Naďa Goryczková. Cílem je upozornit hlavně na méně známé památky, které chátrají také vlivem lidské lhostejnosti. NPÚ prý nemá dostatek nástrojů k efektivní ochraně a doufá, že podpora veřejnosti mu pomůže.
    Národní památkový ústav jako krajní možnost ochrany památek může sáhnout i k podání trestního oznámení, například v situaci, kdy vlastník přistupuje k památce nevhodně. Stává se to podle Goryczkové ale jen výjimečně. Vhodná není ani cesta účelového prohlašování chátrajících objektů kulturními památkami. Ředitelka upozornila na to, že velkou roli by při ochraně památek také obce a její obyvatelé. Bez jejich tlaku ústav nic moc nezmůže, dodala ředitelka.
0 komentářů
přidat komentář