Tento týden prověří pražské památky mise UNESCO

Zdroj
Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
25.01.2010 12:25
Praha

Praha - Tento týden navštíví Prahu mise Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Během několikadenní návštěvy chce ověřit dopady stavby tunelu Blanka na pražskou památkovou rezervaci. Delegace ale nesmí novinářům ani hostitelům sdělit svůj názor, zpráva o pobytu v Praze bude podkladem pro každoroční jednání Výboru světového dědictví UNESCO, řekl ČTK Josef Štulc, ředitel české pobočky Mezinárodní rady památek a sídel (ICOMOS).
    Podle informací ČTK by někteří členové mise měli do hlavního města dorazit už v úterý, zdržet by se měli do soboty. Podle Štulce se bude jednat o takzvanou sdruženou misi, která naznačuje, že výbor této problematice věnuje zvýšenou pozornost. Běžně prý totiž takovéto mise zajišťuje ICOMOS, která je hlavním poradcem UNESCO v záležitostech ochrany kulturního dědictví.
    V delegaci bude například Mechtild Rösslerová, pracovnice Centra světového dědictví UNESCO, které je jakýmsi sekretariátem Výboru světového dědictví UNESCO. "Tito experti jsou prodlouženým okem UNESCO. Jejich úkol je podat nestranné informace pro jednání výboru. Mise proto nesmí sdělit svůj názor do médií, ani hostitelské straně," uvedl Štulc.
    To potvrzuje i pražský magistrát, podle ředitele magistrátního odboru kultury a památkové péče Jana Kněžínka členové mise nechtějí, aby o jejich návštěvě někdo věděl. "Nepřejí si, aby novináři věděli, že tu jsou," řekl ČTK Kněžínek.
    Misi budou z české strany doprovázet zástupci ministerstva kultury, hlavního města a pražského pracoviště Národního památkového ústavu. Kněžínek už dříve uvedl, že odborníci chtějí kromě Blanky prozkoumat i stavbu tunelů pod Národním muzeem, takzvanou muzejní míli, nebo plánovanou revitalizaci nádraží. Zabývat by se mohli i kritizovanou opravou Karlova mostu.
    Jednání Výboru světového dědictví UNESCO se koná jednou do roka zpravidla v červnu nebo červenci. Loni v červnu výbor na zasedání ve španělské Seville vyjádřil "své hluboké znepokojení nad potenciálními dopady tunelového komplexu Blanka". Letos se členové výboru sejdou v Brazílii.
    Výbor světového dědictví UNESCO rozhoduje, které památky budou zapsány na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví. Výbor ale může památky přeřadit i na seznam ohrožených památek a poté je z oficiálního seznamu vyškrtnout. Loni například vyřadil kvůli kontroverzní stavbě mostu labské údolí v Drážďanech.
0 komentářů
přidat komentář

Související články