Makovský odstraní svůj pomník z brněnských Nových sadů

Vložil
ČTK
20.01.2010 11:05
Brno

Brno - Popraskaný skleněný památník tří odbojů v Brně na Nových sadech se bude odstraňovat. Město se na tom po letech sporů dohodlo s  výtvarníkem Zdeňkem Makovským i s autorem textu Ludvíkem Kunderou. Pomník se bude odstraňovat kvůli jeho podobě, která nevytváří důstojnou atmosféru, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Martin Ander (SZ). Památník se slavnostně odhaloval před deseti lety. Už tehdy hyzdily sklo praskliny.
    Za pomník zaplatilo město 4,3 milionu korun. Podle soudního rozhodnutí platného od loňského října poté musel dát výtvarník Zdeněk Makovský městu slevu, a to kvůli nedokonalostem na díle. Víc než milion korun už Makovský zaplatil. Nyní musí ještě do konce května pomník na své náklady odstranit, řekl dnes Ander. Bourání a úprava prostranství přijde na necelého půl milionu korun.
    Památník tří odbojů se na Nových sadech otevíral v prosinci 1999. Kvůli nízké teplotě se skleněné bloky k sobě na místě lepily ve stanu, kde se přitápělo. Podmínky však zřejmě pro instalaci ani tak nebyly vhodné a už v den odhalení byly na skle patrné praskliny. Výtvarník tehdy sliboval jejich odstranění, pomník však zůstal popraskaný.
    Podle Andera město zatím nerozhodlo, co na místě památníku vznikne. V jeho okolí je dnes mlatová plocha, která by tam měla zůstat. Okolo bydlící lidé se pak prý budou moci vyjádřit, jak by si prostor přáli využít. Například hřiště na pétanque by pro parčík v takovém místě bylo vhodné, domnívá se náměstek.
    Ander zdůraznil, že odstranění památníku nelze brát jako neúctu k odbojářům. Připomněl, že město účastníkům tří odbojů v Brně právě kvůli nedokonalostem památníku na Nových sadech postavilo nový pomník, a to v ulici Rooseveltově. Má podobu bronzové pyramidy.

foto: Pavel Ševela
16 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
odpovědnost
Karel Dvořák
20.01.10 01:24
Totální nepochopení
robert
20.01.10 01:53
Škoda
Hanis
20.01.10 04:25
tom tom
ano, skoda
20.01.10 09:56
jo, škoda
Rover
20.01.10 11:17
zobrazit všechny komentáře

Související články