Českobudějovičtí radní šetří, ukončí činnost galerie

Vložil
ČTK
14.01.2010 18:10
České Budějovice

České Budějovice - Českobudějovičtí radní kvůli ekonomické krizi šetří. Na posledním zasedání rozhodli, že zruší galerii Dům umění, ačkoliv původně slíbili, že bude ještě letos fungovat, protože kurátor má nasmlouváno osm výstav převážně zahraničních výtvarníků. Provozní náklady 1,1 milionu korun jsou podle radních neúnosné, činnost je třeba co nejrychleji ukončit, řekl dnes novinářům náměstek primátora Rudolf Vodička.
    Dům umění, stejně jako kulturní domy Slávie a Vltava, provozovala společnost Městské kulturní domy. Tu poslali zastupitelé do likvidace. Domy přejdou od února do přímé správy města. Radnice je pak může bez problémů pronajmout, ale také prodat, aby měla na spolufinancování evropských projektů.
    O dalším osudu kulturních nemovitostí budou radní jednat znovu za dva týdny. Zatím schválili financování provozu domů na počátku roku. Správa domů by pak měla podle Vodičky vypsat výběrové řízení na nájemce prostor.
    Galerie v Domě umění na centrálním náměstí pořádá od roku 1998 výstavy zaměřené na současné výtvarné umění a architekturu. Kurátor Martin Škoda považuje rozhodnutí radních za neetické. "Na začátku roku mi bylo primátorem garantováno, že do konce roku 2011 mohu počítat s tím, že galerie bude tam, kde je, a kdyby se dům prodával, tak se závazkem nasmlouvaných výstav. Pokud by došlo k něčemu nečekanému, tak se bude hledat prostor, kde by galerie kontinuálně pokračovala v činnosti," řekl dnes Škoda ČTK. Jde o krátkozraké rozhodnutí, nahrává to tomu, že město chce dům asi prodat, dodal.
    Nejistý je také osud kulturního domu Slávie. Památkově chráněná budova potřebuje rekonstrukci, která s případnou dostavbou přijde na stovky milionů korun. O dům na nábřeží je velký zájem. Zvažovalo se, že bude sloužit profesionální divadelní scéně, mohla by v ní ale také vzniknout Otevřená divadelní amatérská scéna. Tento projekt nabídl městu jménem divadelníků loni v  listopadu předseda Divadelního souboru J.K. Tyl Václav Krištůfek. Celkem šest amatérských scén o 220 členech by ve Slávii našlo patřičné zázemí. Radnice se k  projektu dosud nevyjádřila.
    Ve hře o Slávii je nově další projekt, o  kterém se bude jednat v pátek. Po loňské úspěšné výstavě Hry a hlavolamy by v  něm asi mohlo vzniknou První interaktivní vzdělávací a zábavné centrum pro mládež. Projekt zaměřený na praktické využití výsledků vědy a její popularizaci by mohl získat až stoprocentní evropskou dotaci. V ní by se našly i miliony na opravu domu, nastínil náměstek. Město musí žádost podat do 30. června. Nositelem věcné stránky by byla nezisková organizace.
    Kulturní dům Vltava bude asi do roku 2014 pokračovat ve své činnosti, protože byl dlouhodobě pronajat.
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
brrr
Milan
14.01.10 06:09
ad brrr
Budějčák
15.01.10 08:32
doporučení
Petr
15.01.10 09:30
ach jo
Adéla
15.01.10 09:10
kačky
lumen
15.01.10 10:48
zobrazit všechny komentáře

Související články