Justiční palác v Pardubicích by mohl být v areálu kasáren

Vložil
ČTK
08.01.2010 22:15
Pardubice

Pardubice - Justiční palác v Pardubicích, jehož stavba se už několikrát odložila, by jednou mohl stát v areálu Masarykových kasáren. Armáda objekty letos opustí a státní správa lokalitu považuje za optimální. ČTK to dnes po jednání se zástupci ministerstva spravedlnosti řekl náměstek hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL).
    "V letošním roce už se zpracuje investiční studie. Vnímání centra města se díky umístění soudu rozšíří. Vybraná lokalita je na parkování a logistiku velmi dobrá. Zázemí, které má stávají pobočka krajského soudu, není vyhovující," řekl Línek.
    Pardubický kraj usiluje o krajskou justici od svého vzniku. Od roku 2003 sídlí v Pardubicích pobočka hradeckého krajského soudu v pronajaté budově. Sídlo nemá odpovídající soudní síň pro závažné trestné činy ani bezpečnostní opatření.
    Budoucí místo pro justiční komplex se několikrát změnilo. Kasárna připadala v úvahu už jednou, ale armáda ještě neplánovala opuštění areálu. Poté se hovořilo o lokalitě Na Třísle vedle okresního soudu a areálu bývalé teplárny na Karlovině. Tyto prostory se nakonec ukázaly jako příliš malé. Poslední a definitivní variantou se zdála volná parcela Na Spravedlnosti naproti sídlu krajské policie.
    "Uvažovalo se, že komplex postaví soukromník, který by do projektu vložil peníze. Ale poslední dva roky, které jsou ve znamení ekonomické krize, nejsou vhodné pro spouštění těchto projektů," řekl Línek.
    Stejně jako se hýbalo s budoucí adresou komplexu, měnily se i termíny výstavby. Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil viděl jako reálné, že kraje budou mít své soudy v roce 2012. Jenže stát na šest budov nemá peníze, jen komplex v Pardubicích přijde podle původních odhadů na 600 milionů korun.
    "Investice několika set milionů korun určitě bude realizována po etapách. Dnešní veřejné rozpočty neumožní udělat takovou investici najednou," řekl Línek.
    Armáda by mohla asi desetihektarový areál kasáren opustit ve druhé polovině letošní roku, nejspíš v  listopadu. O kasárna usiluje město Pardubice. Radnice má historické dokumenty, které dokládají vlastnictví pozemků ještě před znárodněním v roce 1949. V  případě, že by areál město získalo, počítá s tím, že potřebné pozemky přenechá za symbolickou cenu ministerstvu spravedlnosti.
0 komentářů
přidat komentář

Související články