Karlovy Vary chtějí prodat Alžbětiny lázně

Zdroj
Vladimír Meluzín
Vložil
ČTK
06.01.2010 18:45
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Karlovy Vary patrně pronajmou nebo prodají Alžbětiny lázně, jež spravuje stejnojmenná akciová společnost patřící městu. Balneoprovoz, který kdysi sloužil pro řadu subjektů, ztrácí klienty, protože karlovarské hotely a sanatoria si budují své vlastní lázeňské provozy. V  posledních letech vykazují Alžbětiny lázně ztráty a město je nechce už dále dotovat, informoval dnes ČTK náměstek primátora Petr Keřka.
    O osudu městských lázní se musí rozhodnout do konce letošního roku i proto, že město zahajuje stavbu velkého plaveckého areálu. Znamená to, že Alžbětiny lázně a jejich bazén přijde o další návštěvníky. Už teď je podle předběžných kalkulací zřejmé, že vstupné do nového bazénu u multifunkční arény bude až o polovinu nižší než v Alžbětiných lázních, podotkl Keřka. "Levnější provoz umožní využití odpadního tepla z vedlejší arény," uvedl.
    Město nechce Alžbětiny lázně dotovat i proto, že se obává možné negativní reakce od soukromých poskytovatelů lázeňských služeb v Karlových Varech, kteří od magistrátu dotace nedostávají. Podle Keřky by mohl radnici napadnout antimonopolní úřad za nedovolenou podporu v podnikání. "Prodej lázní je tím posledním řešením. Je ovšem nutné si uvědomit, že budova v této podobě je v současné době přežitkem," poznamenal.
    Společnost Alžbětiny lázně je od roku 2006 ve ztrátě, tehdy dosahovala asi 2,7 milionu korun. V roce 2007 byla ztráta 915.000 korun a v roce 2008 kolem 946.000 korun. Také za loňský rok očekávají lázně ztrátu. Podepíše se na ní kromě krize otevření balneoprovozu v hotelu Thermal. Kvůli tomu klesly tržby společnosti zhruba o 40 procent. Podle Keřky nejsou Alžbětiny lázně schopné investovat do nutných oprav a rekonstrukce.
    V Karlových Varech ještě fungují jako ryze účelová budova s balneoprovozy Lázně III, kterou má už několik let od města pronajaté firma Veso. Nedávno na ně získala předkupní právo. Ostatní monofunkční budovy tohoto typu už v Karlových Varech přestaly sloužit původním účelům. Lázně I (Císařské) jsou roky prázdné, Lázně VI jsou zbourány a na jejich místě stojí bytový dům, z Lázních IV vzniklo nákupní centrum.
0 komentářů
přidat komentář

Související články