Pražská zoo hledá firmu na rekonstrukci Gočárových domků

Vložil
ČTK
03.01.2010 09:45
Praha

Praha - Pražská zoologická zahrada hledá firmu, která zrekonstruuje chátrající dva dřevěné kubistické domky. Navrhl je významný meziválečný architekt Josef Gočár. Obě památky jsou v současné době rozebrány. Znovu postaveny by měly být na jiném místě v areálu pražské zoo. Vyplývá to z výběrového řízení, které bylo zveřejněno na serveru veřejných zakázek. Praha o jejich opravě po povodních 2002 mluví již delší dobu, zařadit potřebné peníze do rozpočtu doporučil již v roce 2008 výbor ochrany památek.

    Rekonstrukce, jejíž součástí bude vybavení domků replikami dobového zařízení a sadové úpravy v okolí, bude stát podle předpokladů více než 31 milionů korun bez DPH. Dokončena by měla být na konci roku 2010.
    Stavby jsou kulturní památkou a v případě jejich oprav by vlastně šlo o nové stavby podle původních plánů. Radnice Prahy 1 je chtěla přestěhovat na jiné místo v hlavním městě, ráda by je viděla na Petříně. Na podzim v roce 2008 to řekl Filip Dvořák (ODS), současný starosta první městské části. Již v té době si ale zoo chtěla domky ponechat ve svém areálu. Mluvčí Vít Kahle tehdy uvedl, že by v jednom z nich zoo ráda zřídila galerii připomínající historii zoo a v druhém vzdělávací centrum.
    Domky postavené v takzvaném národním stylu byly původně tři a stály na prvním pražském letišti ve Kbelích. Sloužily jako restaurace, technická a administrativní budova. V 60. letech byly přemístěny do areálu trojské zoologické zahrady. V srpnu 2002 je zalila velká voda. V roce 2006 je chtěl soukromník umístit na Kosárkově nábřeží, pronájem pozemku ale nepovolila rada Prahy 1. která nechtěla připustit umístnění památky v záplavové zóně.
0 komentářů
přidat komentář

Související články